Soţia fostului ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, audiată la DNA

Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al economiei, Daniel Chiţoiu este audiată la DNA. Procurorii au citat-o în dosarul ASF, transmite România TV.

11 apr. 2014, 11:25
Soţia fostului ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, audiată la DNA

Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu, este acuzată de către procurorii anticorupţie că a facilitat în mod ilegal numirea unui director la Carpatica SA. Punerea sub acuzare a Laurei Chiţoiu a survenit pe 14 ianuarie în dosarul în care este acuzat principal omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea.

În calitate de director la Autoritatea de Supraveghere Financiară, Laura Chiţoiu ar fi facilitat numirea Inei Crudu ca director general la Carpatica prin devansarea datei concursului de ocupare a postului şi prin modificarea componenţei comisiei de examen astfel încât numirea lui Crudu să fie certă.

„Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.

În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări”, se arată într-un comunicat al DNA.

Ilie Carbulea, preşedintele Carpatica Asigurări, este acuzat de către DNA de dare de mită, fals sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu. Omului de afaceri din Sibiu i se impută faptul că ar fi mituit mai mulţi inspectori ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru a închide ochii la neregularităţile descoperite la Carpatica Asigurări. Odată cu Ilie Carabulea au fost duşi la audieri şi mai mulţi inspectori ai CSA.

În acest caz, au avut loc, marţi dimineaţă, 17 percheziţii la Bucureşti şi Sibiu.

Potrivit Mediafax, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF, a anunţat autoritatea de reglementare.

„Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare”, a comunicat autoritatea, menţionând că mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Percheziţiile făcute de DNA la Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de corupţie vizează atât reprezentanţi ai Carpatica Asigurări, cât şi funcţionari din ASF, au declarat surse judiciare.

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane, între care doi foşti reprezentanţi Carpatica Asig.

Unul dintre aceştia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi totodată preşedintele Biroului de Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influenţat controlul ASF, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse arată că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.