Soţia poliţistului ucis cu bestialitate în Gara Burdujeni a primit gradul de agent şi un loc de muncă la IPJ Suceava

Soţia poliţistului Sorin Vezeteu, ucis în mod sălbatic acum două luni pe peronul Gării Burdujeni, a fost angajată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în urma solicitării pe care a făcut-o în baza prevederilor Statutului Poliţistului.

24 sept. 2017, 06:49
Soţia poliţistului ucis cu bestialitate în Gara Burdujeni a primit gradul de agent şi un loc de muncă la IPJ Suceava

Începând cu luna septembrie, Elena Vezeteu este încadrată ca agent de poliţie, la Serviciul Comunicaţii şi Informatică, pe un post neoperativ, adică de muncă de birou, scrie monitorulsv.ro. Femeia, rămasă cu doi copii mici în îngrijire, unul în vârstă de 5 ani şi unul de 7 ani, făcuse solicitarea de la finele lunii iulie, fiind primită pentru o întâlnire de către ministrul de Interne, Carmen Dan.

Citeşte şi Ucigaşului poliţistului din gara din Suceava riscă închisoarea pe viaţă, procurorii i-au schimbat încadrarea juridică

Promisiunile pe care le-a primit s-au concretizat destul de repede, în condiţiile în care Statutul Poliţistului prevede acest drept pentru situaţii dramatice precum cele prin care trece familiei Vezeteu. Faptul că la IPJ Suceava sunt multe posturi vacante, pe fondul pensionărilor masive din 2017 şi din anul precedent, a făcut încadrarea şi mai simplă.

Conform articolului 37, aliniatul 2, din Statutul Poliţistului, „copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi soţul sau soţia acestuia pot fi numiţi în funcţii de poliţist ori angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, dacă îndeplinesc condiţiile legale”.

Conform aceloraşi prevederi legale, copiii unui poliţist decedat în misiune pot fi înmatriculaţi, la cerere, în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, fără concurs.

Citeşte şi Noi dezvăluiri din ancheta poliţistului măcelărit în gară. Totul s-a întâmplat în faţa a 15 martori

Decizia poate fi considerată şi o datorie morală a Statului român faţă de memoria lui Sorin Vezeteu.

Sorin Vezeteu avea 38 de ani şi lucra ca poliţist în domeniul Transporturi Feroviare de peste 15 ani.
În seara zilei de 20 iulie, în timp ce era de serviciu la Postul de Poliţie din Gara Burdujeni, poliţistul a fost atacat din spate de Ioan Beşa, în vârstă de 23 de ani, un individ eliberat recent din detenţie în Spania şi care, întors acasă, hoinărea prin zona gării, locuind în maşină. Ioan Beşa îşi făcuse un scop în viaţă, şi anume de a ucide un poliţist, pentru a se răzbuna pentru că a fost închis în Spania.

Atacul a fost pe cât de mişelesc, pe atât de sălbatic. Poliţistul a fost înjunghiat mai întâi în zona gâtului, din spate, încasând în total în jur de 40 de lovituri de cuţit, în ciuda încercărilor sale de a se apăra şi de a pulveriza spre atacator spray iritant lacrimogen. Agresiunea s-a petrecut pe durata a 50 de secunde, după care un martor a intervenit hotărât şi l-a lovit pe Beşa. Din păcate, a fost prea târziu.

Între timp, Ioan Beşa, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru infracţiunea de ultraj cu referire la omor calificat. Asta înseamnă că Beşa poate primi un spor de încă jumătate la pedeapsa de 25 de ani de închisoare, ori detenţie pe viaţă. Foarte probabil, procurorul criminalist va solicita instanţei închisoare pe viaţă.