Soţia preşedintelui Haiti, ucis în urma unui atac armat, a fost externată. Martine Moise a ieşit din spital îmbrăcată cu vestă antiglonț

Martine Moise, soţia preşedintelui asasinat al statului Haiti, rănită în atacul din 7 iulie, a fost externată. La ieşirea din spital, Prima Doamnă purta o vestă antiglonț.

19 iul. 2021, 01:22
Soţia preşedintelui Haiti, ucis în urma unui atac armat, a fost externată. Martine Moise a ieşit din spital îmbrăcată cu vestă antiglonț

Soţia preşedintelui Haiti a fost externată dintr-un spital din Miami. Martine Moise a fost rănită în atacul armat în care şi-a pierdut viaţa soţul ei.

Soţia preşedintelui Haiti a fost externată. În drumul spre reşedinţă, Prima Doamnă a purtat vestă antiglonţ

La ieşirea din spital, Martine Moise purta o rochie neagră, o vestă neagră antiglonţ şi o mască neagră. Pe aeroportul din Port-au-Prince, Prima Doamnă a fost întâmpinată de premierul interimar Claude Joseph şi de alţi oficiali.

Citeste si Asasinarea preşedintelui din Haiti, comandată de un fost oficial din Ministerul Justiţiei. Aproape 30 de oameni au fost implicaţi în complot

La începutul acestei săptămâni, Martine a postat un tweet din spital în care mărturisea că nu-i vine să creadă că soţul ei a plecat „fără să spună un ultim cuvânt. Această durere nu va trece niciodată”.

Oficialii guvernamentali au anunţat că înmormântarea preşedintelui Jovenel Moise, asasinat pe 7 iulie, va avea loc pe 23 iulie, în oraşul Cap-Haitien.

Un grup de diplomaţi internaţionali i-au solicitat lui Ariel Henry, prim-ministrul desemnat, să formeze un guvern după uciderea lui Moise. Din componenţa acestui grup fac parte ambasadori din Germania, Brazilia, Canada, Spania, SUA, Franţa, Uniunea Europeană şi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi ai Organizaţiei Statelor Americane.

Interimarul Claude Joseph a condus statul Haiti cu sprijinul poliţiei şi al armatei, chiar dacă Moise, premierul desemnat, anunţase înlocuirea lui Joseph cu o zi înainte de a fi ucis.

Preşedintele Haiti, Jovenel Moise, asasinat în propria casă

Reamintim că preşedintele Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia, în cartierul Pelerin din Puerto Principe. În imaginile postate pe Tweeter imediat după uciderea şefului statului se văd mai multe persoane, înarmate, care au ieşit dintr-un SUV alb. Într-un alt videoclip se aud focuri de armă, în timp ce în altul se poate observa cum asasinii pleacă cu un convoi de maşini.

Citeste si Asasinii președintelui din Haiti au fost reținuți. O armată de 28 mercenari străini asaltați de forțele de ordine

Jovenel Moise avea 53 de ani și a preluat funcția de președinte în februarie 2017.

La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.