Soţia prinţului William, Kate Middleton, poartă ţinute confecţionate la ARAD GALERIE FOTO

Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, soţia prinţului William, îmbracă între alte ţinute şi haine produse la Arad de firma 'Moda' SA pentru piaţa britanică.

26 iul. 2014, 09:42

 Ducesa de Cambridge se îmbracă cu ţinute fabricate la Arad. Acest lucru a fost probat vineri seară, la finalul unei scurte prezentări de produse ale societăţii, directorul general al firmei arădene, ing. Monica Diana Fufezan prezentând o imagine în care ducesa de Cambridge apărea, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îmbrăcată cu un costum deux-piece furnizat acesteia de firma engleză ‘Karpelle’ Ltd, partenerul al ‘Moda’ SA.

Pentru a dovedi celor prezenţi veridicitatea imaginii, una dintre manechine a apărut îmbrăcată într-un costum identic cu cel purtat de ducesa de Cambridge.

Ing. Monica Diana Fufezan a declarat pentru AGERPRES că parada a fost organizată din dorinţa conducerii societăţii de a marca 55 de ani de la înfiinţarea fabricii, 20 de ani de la privatizare, 20 de ani de colaborare cu cunoscuta firmă ‘Karpelle’ Ltd. din Manchester, unul dintre furnizorii Casei Regale Britanice şi cinci ani de la mutarea producţiei în noul sediu, adaptat necesităţilor actuale de producţie.

Prezentarea a fost deschisă cu o serie de modele produse pentru piaţa britanică, partea a doua fiind rezervată prezentării unor modele produse pentru piaţa germană, inclusiv costume populare germane destinate tradiţionalei sărbători ‘Oktoberfest’.

La final, manechinele au apărut îmbrăcate în elegante rochii de seară, ‘cireaşa de pe tort’ fiind însă, aşa cum spunea directorul societăţii, un costum identic cu cel purtat de ducesa de Cambridge cu prilejul evenimentului.

Potrivit ing. Monica Diana Fufezan, dacă înainte de 1990 în industria de textile-confecţii din Arad lucrau peste 20.000 de salariaţi, la UTA, Teba, Tricoul Roşu şi la Întreprinderea de Confecţii, în prezent nu mai lucrează în acest domeniu decât cei circa 450 de salariaţi de la ‘Moda’, celelalte fabrici fiind închise.

Oficial, fabrica a cărei ‘urmaşă’ este această societate a luat fiinţă la data de 7 iulie 1959, primind numele de Fabrica de Confecţii Arad, pentru ca ulterior să se numească Întreprinderea de Confecţii Arad, iar din 1990, SC ‘Moda’ SA.

Bazele întreprinderii au fost puse în 1945, când un grup de circa 30 de meseriaşi s-au constituit într-o asociaţie sub numele de ‘Atelierele colective ale croitorilor’ din Arad, în acelaşi an constituindu-se cooperativa meşteşugărească ‘Solidaritatea’, prima de acest fel din Arad, la care s-au afiliat şi alte meserii.

În anul 1950, croitorii s-au desprins din această cooperativă, fondând propria lor cooperativă numită ‘Artex’, cooperativă ce a început în 1954 să îşi construiască un nou local de producţie, pentru 600 de muncitori, pe un teren situat str. Ocsko Terezia (în prezent Liviu Rebreanu), unde s-a aflat până în urmă cu cinci ani sediul SC ‘Moda’ SA.

Citeşte şi Reducerile de vară la îmbrăcăminte şi încălţăminte încep la 1 august

La scurt timp de la înfiinţare, întreprinderea de confecţii din Arad a început să se impună atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, alături de ‘Mondiala’ Satu Mare fiind primele fabrici din România care au început să lucreze, la începutul anilor ’60, produse pentru ‘export vest’, mai precis pentru Germania.

De la un an la altul, cererea de produse a crescut continuu, astfel că s-a impus atât creşterea numărului de salariaţi, cât şi a suprafeţei utile a fabricii, care a depăşit la începutul anilor ’70, 13.500 mp.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, maximul acestuia a ajuns în anul 1975, la 2.576 de persoane. Însă, în anii care au urmat, numărul de angajaţi a scăzut, la începutul anului 1990 societatea având 1.445 de salariaţi. Scăderea a continuat, astfel că în 1997 s-a atins o cifră minimă de 358 de salariaţi, însă odată cu creşterea comenzilor a crescut şi numărul de salariaţi, care a ajuns în prezent la circa 450.

Dacă până în 1990, întreprinderea producea confecţii pentru femei, care au fost exportate în Germania, Italia, Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia, Croaţia, Canada, Statele Unite ale Americii şi România, în prezent, ‘Moda’ SA şi-a restrâns exporturile doar la Germania şi Marea Britanie, circa 10% din producţie fiind furnizată pieţei interne.

‘Datorită scăderii drastice a numărului de salariaţi, Consiliul de Administraţie a decis relocarea societăţii într-un local mai mic, dimensionat la actualele necesităţi. Drept urmare s-a achiziţionat în anul 2006 un teren de aproximativ 5000 de metri pătraţi, unde s-a demarat construcţia unei hale de producţie pe un singur nivel, având anexată o clădire P+1, pentru birouri, valoarea investiţiei fiind de circa un milion de euro. Mutarea efectivă în noul sediu
s-a făcut etapizat, ea încheindu-se în 2009′, a precizat ing. Monica Diana Fufezan.

La evenimentul de vineri seară au fost prezenţi, între alţii, Siegfried Geilhausen, viceconsul al Germaniei la Timişoara, Howard Klepper, patron al firmei britanice ‘Kapelle’ Ltd., Levente Bognar, viceprimar al municipiului Arad.