Soţiile sau soţii colaboratori ai lucrătorilor independenţi vor beneficia de protecţie socială

Partenerii de viaţă ai lucrătorilor independenţi - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale - care colaborează la aceste activităţi vor beneficia de protecţie socială, a decis Guvernul, transpunând în legislaţia naţională o directivă europeană.

04 oct. 2013, 08:04
Soţiile sau soţii colaboratori ai lucrătorilor independenţi vor beneficia de protecţie socială

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri modificarea în proiect de lege a unei ordonanţe din anul 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere, scrie Mediafax.

Ministrul delegat Maria Grapini doreşte alinierea legislaţiei interne la normele europene prevăzute într-o directivă din 2010, potrivit căreia „în cazul în care într-un stat membru există un sistem de protecţie socială pentru lucrătorii independenţi, respectivul stat ia măsurile necesare astfel încât soţia/soţul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate să poată beneficia de protecţie socială în conformitate cu dreptul intern”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru IMM-uri.

Citeşte şi Guvernul a adoptat ordonanţa privind măsurile de protecţie acordate angajaţilor disponibilizaţi

Directiva vizează creşterea economică, dar şi reglementarea egalităţii de tratamente între bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă.

„Având în vedere participarea lor la activitățile întreprinderii familiale, soțiile/soții, partenerele/partenerii de viață ale/ai lucrătorilor independenți care au acces la un sistem de protecție socială ar trebui să aibă la rândul lor dreptul de a beneficia de protecție socială. Statele membre pot prevedea ca această protecție socială să fie proporțională cu participarea la activitățile lucrătorului independent și/sau cu nivelul contribuției”, se mai spune în actul normativ european.

Legislaţia internă în vigoare nu defineşte această categorie de beneficiari, iar autorităţile intenţionează să includă în termenii şi expresiile definite de ordonanţă şi soţia/soţul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

Citeşte şi Guvern: Familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare pentru încălzirea cu energie electri