SpaceX a testat lansarea unei capsule cu echipaj. Capsula Dragon fost lansată cu succes pe ISS

Compania SpaceX va face sâmbătă dimineaţă o demonstraţie a unei noi combinaţii dintre rachetă şi capsulă, iar dacă testarea va avea succes, va primi permisiunea de a duce echipaj uman.

02 mart. 2019, 07:27
SpaceX a testat lansarea unei capsule cu echipaj. Capsula Dragon fost lansată cu succes pe ISS

UPDATE. Capsula Dragon a companiei SpaceX a fost lansată cu succes, sâmbătă, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), într-o misiune-test care are ca scop crearea de zboruri cu echipaj uman, scrie news.ro.

Capsula Crew Dragon de 4,9 metri înălţime, ataşată rachetei Falcon 9, a fost lansată de la Kennedy Space Center din Florida la ora României 09.49, având la bord un manechin botezat Ripley.

Echipajul de trei oameni de pe Staţia Spaţială va întâmpina duminică dimineaţă capsula ce duce 200 de kilograme de provizii şi echipamente, potrivit NASA.

În cele cinci zile pe care le va petrece ataşată ISS, astronauţii Anne McCalin (SUA) şi David Saint-Jacques (Canada) vor face teste şi vor inspecta cabina Crew Dragon.

Misiunile ar putea începe în a doua jumătate a acestui an, scrie news.ro.

Racheta Falcon 9 a SpaceX şi capsula Dragon sunt programate să fie lansate de la Kennedy Space Center din Florida la ora României 09.49.

În capsulă va fi montat un manechin – botezat Ripley după personajul lui Sigourney Weaver din „Alien” – îmbrăcat într-un costum de astronaut şi căruia îi vor fi ataşat numeroşi senzori care vor înregistra forţele şi experienţa din interiorul capsulei.

Citeşte şi Elon Musk a inaugurat primul tunel subteran de mare viteză, în Los Angeles. Prin el se va circula cu 249 km pe oră

Pentru SpaceX, acesta va fi un zbor de o importanţă deosebită în cei 17 ani ai companiei lui Elon Musk.

„Zborul oamenilor în spaţiu este misiunea cea mai importantă a SpaceX. Nu este nimic mai important pentru noi decât această iniţiativă şi apreciem ocazia pe care Nasa ne-a oferit-o să facem asta”, a explicat Hans Koenigsmann, vicepreşedinte al companiei:

Racheta Falcon este acelaşi vehicul pe care companie îl foloseşte pentru a duce încărcături pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi pentru a plasa sateliţi pe orbită.

Capsula Dragon va ameriza în Atlantic, nu departe de Kennedy Center, odată ce testul va fi încheiat.

Lansarea de sâmbătă va semăna cu celelalte misiuni SpaceX. Racheta se va ridica şi, după câteva minute, se va desprinde. Segmentul din partea de jos va reveni pe Pământ, aterizând cu ajutorul unei drone, iar partea de sus va merge spre orbită.

După 11 minute de zbor, Dragon va fi eliberată şi va trebui să îşi croiască drum spre Staţia Spaţială, unde ar trebui să ajungă duminică, la ora României 13.00.

Este aşteptat ca Dragon să rămână pe ISS până vineri.