Şpagă de 15.000 de euro la angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Au fost reţinute 11 persoane, patru dintre ele fiind deja sub control judiciar

În urma a aproximativ 100 de percheziții desfășurate de procurorii DNA în Botoșani, la Spitalul Județean, Consiliul Județean și filiala locală PSD, au ieșit la iveală practici de corupție în sistemul medical. Anchetatorii susțin că angajările în spital se făceau pe bază de mită, iar un post de asistentă costa 15.000 de euro. Aceeași unitate medicală a fost implicată într-un scandal grav în trecut, când o gravidă a murit în condiții tragice, ignorată de medici.

14 dec. 2023, 09:27
Şpagă de 15.000 de euro la angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Au fost reţinute 11 persoane, patru dintre ele fiind deja sub control judiciar
Şpagă de 15.000 de euro la angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Au fost reţinute 11 persoane, dintre ele fiind deja sub control judiciar

Şpagă de 15.000 de euro la angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. În cadrul perchezițiilor desfășurate la Botoșani și Iași, procurorii au vizat nu doar Spitalul Județean Botoșani, ci și domiciliile președintelui Consiliului Județean și filiala locală a PSD. Conform anchetatorilor, în schimbul șpăgii, cei care doreau să se angajeze primeau subiectele și rezolvările înainte de examen. Un asistent plătea până la 15.000 de euro pentru a obține un post în spital, iar îngrijitorii și brancardierii cotizau cu 5.000 de euro. De asemenea, se pare că asistenții primeau până la 6.000 de lei salariu și recuperau suma dată la angajare din mita luată de la pacienți, transmite Observator.

În urma descinderilor, au fost reținute 11 persoane, iar patru se află deja sub control judiciar. Printre persoanele reținute s-ar afla și fostul director al spitalului, Doina Caba, directorul de îngrijiri Coca Crâșmaru, dar și asistenți, medici sau personal TESA.

Județul Botoșani se situa pe locul doi în zona Moldovei la plăți negre către personalul medical, în perioada trucării examenelor, între 2018 și 2023. Managerul Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliței, a confirmat că ancheta vizează mai multe persoane din partea administrativă și din partea personalului medical superior și auxiliar, inclusiv medici, asistenți, infirmieri și ingineri din cadrul spitalului.

Citeşte şi: Raport DSP. Gravida care a murit la Spitalul din Botoşani nu a beneficiat de îngrijiri timp de aproape şapte ore

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a fost audiată în cadrul anchetei. Aceasta susține că a pus la dispoziție toate documentele solicitate de către organele abilitate și își exprimă îndoiala cu privire la sumele vehiculate, precum cele de 15.000 de euro pentru un post de asistentă.

Anchetatorii au relevat că practicile corupte se desfășurau în special în timpul mandatului economistei Doina Caba, fostă directoră a Spitalului Județean Botoșani, care a demisionat în iunie, după proteste ale cadrelor medicale. Fostul manager al spitalului, Iulian Călin, a fost numit în urma demisiei acesteia și a fost destituit în scurt timp după „cazul Alexandra”, o gravida care a murit în condiții tragice la maternitate.