Spania a decis să administreze și a treia doză de vaccin anti-Covid. Care sunt persoanele vizate

Spania a decis administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid pentru pensionarii din aziluri, transmis Ministerul Sănătății spaniol.

16 sept. 2021, 20:52
Spania a decis să administreze și a treia doză de vaccin anti-Covid. Care sunt persoanele vizate

Comisia Sănătăţii Publice din Ministerul Sănătăţii a decis administrarea ”unei doze suplimentare persoanelor care locuiesc în aziluri, având în vedere fragilitatea acestora, profilul lor polipatologic şi faptul că trăiesc într-un mediu închis”, a anunţat într-un comunicat ministerul.

Pandemia de coronavirus a afectat într-un mod violent azilurile spaniole, mai ales în timpul primului val, în primăvara lui 2020.

A treia doză de vaccin va fi administrată și altor grupuri de persoane cu risc, cum ar fi pacienții cu grefe sau care urmează tratamente ce slăbesc apărarea imunitară.

Spania urmează exemplul altor țări, precum Franța, prin decizia vaccinării pensionarilor din aziluri. Alte ţări au decis, ca Israelul, să vaccineze cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 persoane în vârstă de peste 12 ani.

Guvernul britanic a anunţat marţi că o a treia doză de vaccin anticovid urmează să fie propusă persoanelor în vârstă de peste 50 de ani şi personalului de îngrijire.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi o parte a comunităţii ştiinţifice consideră că vaccinarea cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a populaţiei nu este justificată, deoarece vaccinurile rămân foarte eficiente împotriva formelor grave şi că salvează vieţi dacă sunt administrate mai întâi persoanelor nevaccinate, mai ales în ţările sărace.

Spania şi-a vaccinat 75% din populaţie împotriva covid-19 şi face parte din plutonul ţărilor europene fruntaşe la vaccinare.