Spania a început raţionalizarea alimentelor. Guvernul vrea să evite criza alimentară, decretul a fost publicat

Spania a început raţionalizarea alimentelor. Legea comerţului cu amănuntul a fost modificată, astfel încât, în situații excepționale, magazinele să poată controla numărul maxim de produse care pot fi achiziționate de fiecare persoană.

31 mart. 2022, 13:25
Spania a început raţionalizarea alimentelor. Guvernul vrea să evite criza alimentară, decretul a fost publicat

Spania a început raţionalizarea alimentelor. Guvernul vrea să evite o criză alimentară. Astfel că, în situaţii excepţionale, magazinele vor putea să controleze numărul maxim de produse care pot fi cumpărate de fiecare client în parte.

Spania a început raţionalizarea alimentelor

Guvernul din Spania ia măsuri pentru amortizarea impactului economic la nivel mondial pe care îl provoacă războiul din Ucraina. Astfel, va permite raționalizarea unor produse alimentare de către comercianți, potrivit Rainews, citat de dcnews.ro. 

Decretul a fost publicat miercuri, 30 martie. Din această dată, magazinele spaniole vor putea limita temporar ”numărul de bunuri care pot fi achiziționate de un client”.

Noul decret introduce posibilitatea ca, ”prin excepție, atunci când apar circumstanțe extraordinare sau cauze de forță majoră o justifică, să permită întreprinderilor comerciale să limiteze numărul de articole care pot fi achiziționate de fiecare cumpărător”.

În măsura publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 30 martie, nu sunt denumite produsele afectate de limitare. Prin urmare, va fi la latitudinea magazinelor individuale să aplice această prevedere, introdusă pentru a evita riscul de a rămâne fără provizii de alimente.

Citeşte şi Ucraina atrage atenția: Putem avea o criză alimentară globală. Războiul perturbă semănăturile!

Ucraina este principalul furnizor al Spaniei de porumb și ulei de floarea soarelui, furnizând 30% și, respectiv, 60% din importuri. Madridul și-a relaxat până în prezent regulile privind importurile de cereale pentru a crește aprovizionarea din Brazilia și Argentina.

În orice caz, potrivit presei locale, guvernul intenționează să mobilizeze și 169 de milioane de ajutoare directe pentru agricultură, care a ajuns printre sectoarele cele mai afectate de creșterea costurilor la energie electrică, furaje și combustibil.

Această decizie a venit după mai bine de două săptămâni de proteste ale camionagiilor pentru creșterea prețurilor la combustibil – care a provocat penurie de alimente în supermarketurile țării din sudul Europei.

Reamintim că în 2021, România a fost cel mai important producător de porumb şi floarea soarelui din Uniunea Europeană.

La floarea soarelui producția a fost de 2,818 milioane tone, înaintea Franței, cu 2,003 milioane tone, iar la porumb de 14,445 milioane tone (Franța – 14 milioane tone).

Citeşte şi Criză alimentară în România. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: „Pentru români va fi o povară!”