Spania, acuzată de Amnesty International că împiedică anchetele privind violenţele de la referendum

Organizaţia non-guvernamentală Amnesty International a acuzat joi Parchetul spaniol că împiedică anchetele cu privire la presupusele violenţe ale poliţiştilor în timpul referendumului asupra autodeterminării, interzis la 1 octombrie în Catalonia.

10 mai 2018, 17:35
Spania, acuzată de Amnesty International că împiedică anchetele privind violenţele de la referendum

‘Parchetul acţionează pentru a descalifica plângerile, a obstrucţiona procedurile şi chiar arată o lipsă de interes pentru proces, împiedicând clarificarea faptelor de către autorităţile judiciare’, denunţă organizaţia non-guvernamentală într-un comunicat.

În termeni mai generali, Amnesty International îi acuză pe procurori că ‘nu-şi îndeplinesc rolul lor activ în anchete’.

ONG-ul invocă drept exemplu tentativele Parchetului de a folosi presupusele violenţe comise de alegători împotriva forţelor de securitate ca motiv pentru a ‘respinge anchetele judiciare’ asupra presupuselor violenţe ale poliţiştilor.

Amnesty îi cere, de asemenea, guvernului spaniol să interzică folosirea de gloanţe de cauciuc, după ce un bărbat din Barcelona împuşcat cu astfel de muniţie a rămas fără vedere la un ochi, în timpul referendumului, potrivit Agerpres

Imagini cu presupuse violenţe ale poliţiştilor au făcut înconjurul lumii după referendumul în timpul căruia 90% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea secesiunii, potrivit autorităţilor secesioniste catalane. Cel puţin 92 de persoane au fost rănite sau au avut nevoie de îngrijiri medicale.