Spania adoptă bugetul pe 2016, chiar dacă proiectul riscă să afecteze angajamentele fiscale faţă de UE

Parlamentul spaniol a adoptat bugetul pe 2016 marți seară în ciuda avertismentelor UE că proiectul riscă să afecteze angajamentele fiscale către Bruxelles, relatează DPA, citată de Agerpres. 

21 oct. 2015, 10:08
Spania adoptă bugetul pe 2016, chiar dacă proiectul riscă să afecteze angajamentele fiscale faţă de UE

Majoritatea parlamentară a partidului conservator al prim-ministrului Mariano Rajoy a adoptat bugetul fără sprijinul opoziției, după ce Madridul a respins preocupările UE pe această temă ca nefondate.

Partidele de opoziție din parlament au calificat bugetul drept depășit și necredibil.

Noul guvern spaniol care va rezulta din alegerile de la 20 decembrie va putea totuși să facă modificări la bugetul pe 2016, notează DPA, informează Agerpres.

Spania are cea de a cincea economie a zonei euro, care a fost resuscitată după un plan de asistență financiară pentru sectorul său bancar, dar Madridul s-a luptat multă vreme să se încadreze în obiectivele de deficit.

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că Spania este pe cale să rateze ținta de deficit de 4,2% din PIB în acest an și de 2,8% anul viitor, parțial datorită estimărilor economice prea optimiste.

Executivul comunitar a adăugat că așteaptă ca noul guvern spaniol să înainteze o variantă amendată a bugetului pe anul viitor ‘cât mai curând posibil’ după alegerile din decembrie.