Spania îşi deschide larg graniţele, de la 1 iulie. Permite libera circulaţie a tuturor cetăţenilor din statele Uniunii Europene

Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulaţia liberă a cetăţenilor europeni şi va ridica progresiv restricţiile de călătorie în terţe ţări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană.
Iulian Tudor
30 iun. 2020, 09:52
Spania îşi deschide larg graniţele, de la 1 iulie. Permite libera circulaţie a tuturor cetăţenilor din statele Uniunii Europene

Ministerul de Interne spaniol a publicat marţi în Monitorul Oficial o notă cu noile categorii de călători exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul lor de provenienţă. Totuşi, documentul nu include încă dispoziţii referitoare la ţările considerate sigure, pentru care, începând din iulie, statele UE îşi vor redeschide frontierele, ce au fost închise la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19.

Croaţia, care deţine preşedinţia Consiliului UE, a dat răgaz până marţi (ora 12:00) pentru ca ţările membre să accepte sau să respingă acea listă.

Ca linie directoare, Ministerul de Interne din Spania îi desemnează pe cetăţenii din UE drept beneficiari ai circulaţiei libere. Spania şi-a deschis deja frontierele cu ţările din spaţiul Schengen la 21 iunie, când s-a încheiat starea de alertă, cu excepţia Portugaliei, pentru care îşi va redeschide frontierele miercuri. De asemenea, va fi permisă circulaţia persoanelor care deţin permise de rezidenţă sau vize de şedere de lungă durată eliberate de statele membre UE şi de cele din spaţiul Schengen, care nu vor mai fi verificate dacă se îndreaptă direct spre localitatea de reşedinţă.

Citeşte şi Noi reguli pentru românii care merg în Grecia. Ce condiţii trebuie să respecte turiştii după 1 iulie

Sunt, de asemenea, exceptaţi studenţii şi lucrătorii cu calificare înaltă, a căror activitate este necesară şi care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă. Nu vor fi acceptaţi din motive de ordine şi sănătate publică în contextul crizei sanitare cetăţeni din terţe ţări, cu excepţia celor care rezidă în UE, în statele asociate spaţiului Schengen, în Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino.

Vor putea intra în Spania titularii de vize de lungă durată eliberate de un stat membru sau asociat spaţiului Schengen, lucrătorii transfrontalieri şi profesionişti în domeniul medical, inclusiv investigatori sanitari şi cei care asistă persoanele în vârstă sau care se întorc în ţară după ce au realizat o activitate profesională în străinătate.

Restricţiile nu se aplică transportului de mărfuri, transportului maritim sau activităţilor din domeniul pescuitului şi nici transportului aerian comercial. Totodată, ele nu se aplică personalului diplomatic, consular, organizaţiilor internaţionale, militarilor, protecţiei civile, membrilor organizaţiilor umanitare sau studenţilor care învaţă în statele membre sau asociate Schengen şi care deţin permisele sau vizele necesare. Vor putea intra, de asemenea, în Spania persoane care călătoresc din motive familiale şi care dispun de documentele necesare sau persoane aflate în situaţii de forţă majoră.

Aceste dispoziţii nu vizează graniţa terestră cu Andorra şi nici controlul frontalier cu colonia britanică Gibraltar. Cu caracter temporar, rămân închise punctele terestre de intrare şi de ieşire în Spania prin oraşele nord-africane Ceuta şi Melilla.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Al doilea sfinx al României, un colos necunoscut din Munții Buzăului. Locul are o energie aparte, spun turiştii
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Temeri în creștere în Europa și SUA: „Un nou război mondial este foarte probabil”
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele