Spania plafonează preţul gazelor naturale şi reduce impozitele pentru a evita facturi mari la utilităţi

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi.

14 sept. 2021, 12:51
Spania plafonează preţul gazelor naturale şi reduce impozitele pentru a evita facturi mari la utilităţi

Spania trece la măsuri pentru ca populaţia să evite facturi mari la utilităţi. Va plafona preţul gazelor naturale, va reduce impozitele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a unui pachet menit să reducă preţurile în creştere ale energiei electrice, a declarat premierul Pedro Sanchez, citat de Reuters.

Sanchez spune că este inacceptabil ca firmele din energie să profite de preţurile ridicate ale pieţei pentru electricitate.

„Vom lua acele profituri extraordinare pe care le obţin companiile energetice … şi le vom transfera consumatorilor”, a spus el, adăugând că taxa specială pe electricitate ar scădea de la 5,1% la 0,5%.

Distribuitorii de gaze şi energie electrică, obligaţi să plătească despăgubiri clienţilor. În ce situaţii se acordă compensaţiile
Sanchez a declarat că profiturile redirecţionate din utilităţi vor fi utilizate pentru a limita preţurile la gaz şi pentru a reduce costurile energiei pentru consumatori. El nu a dat alte detalii cu privire la modul în care ar funcţiona acest sistem.

Opoziţia şi organizaţiile civile au pus presiune pe coaliţia de stânga a premierului pentru a reduce facturile la electricitate.

Cabinetul din Spania urmează să aprobe pachetul la reuniunea sa săptămânală de marţi. Măsurile vor reduce veniturile guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus Sanchez.

Avertismentul analiştilor: „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”. „Problema nici măcar nu a început încă”. Se anunţă mari scumpiri
Cererea crescută de gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele verzi au dus la majorarea preţurilor energiei electrice în multe ţări, inclusiv în Spania.

Preţurile spot ale energiei electrice, care reprezintă aproximativ o treime din facturile de energie electrică pentru consumatori, au depăşit nivelurile record, ajungând luni la un maxim de 154,16 euro pe megawatt-oră, potrivit operatorului de piaţă OMIE.


loading...