Spania va suspenda autonomia Cataloniei. Anunţul oficial al guvernului de la Madrid

Guvernul spaniol intenţionează să preia controlul asupra Cataloniei și să o conducă direct, oficialii de la Madrid nefiind mulţumiţi de răspunsul premierului catalan Carles Puidgemont la ultimatumul care a expirat joi, la ora 11.00.

19 oct. 2017, 08:33
Spania va suspenda autonomia Cataloniei. Anunţul oficial al guvernului de la Madrid

Guvernul a luat act de refuzul Guvernului Cataluniei de a răspunde cererii formulate marţi, astfel încât va continua cu procedurile prevăzute la articolul 155 pentru a restabili ordinea în Catalonia„, se arată într-un comunicat de la biroul primului-ministru, Mariano Rajoy.

Conform procedurilor, Guvernul va convoca pentru ziua de sâmbătă, 21 octombrie un Consiliu de Miniștri extraordinar, pentru a activa articolulul 155, pentru ca apoi hotărârea să fie supusă la vot în Senat, unde partidul lui Mariano Rajoy are majoritatea.

Anterior, într-o scrisoare trimisă gruvernului spaniol, premierul catalan Carles Puidgemont ameninţase cu declararea de facto a independenţei dacă liderii guvernului nu acceptă dialogul. „Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie”, scrie el într-o scrisoare adresată șefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după ce acesta a evocat amenințarea suspendării autonomiei„, spunea liderul catalan, în scrisoare.

Ca urmare a deciziei Madridului, organizaţii din cadrul societăţii civile catalane îndeamnă la noi proteste faţă de încarcerarea de către autorităţile spaniole a doi lideri separatişti, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart. Acest grup de organizaţii a convocat un miting, joi, la intrarea în sediul prefecturii din Barcelona. Un miting mult mai mare este convocat, de asemnea, sâmbătă după-amiaza în centrul capitalei Cataloniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenței Cataloniei, iar rata prezenței la vot a fost de 43%.