Specialiştii te învaţă cum să depăşeşti cele mai frecvente probleme de cuplu

Vrei să faci o schimbare în cuplu şi nu ştii de unde să începi? Feminis a discutat cu Oltea şi Andrei, adică un terapeut si instructor Theta Healing, respectiv un life coach, speaker motivational TEDx şi trainer certificat, despre menţinerea echilibrului în relaţia de cuplu, despre elemente-cheie care lipsesc în relaţiile disfuncţionale, aplanarea conflictelor şi depăşirea temerilor care te împiedică să ai parte de fericire în dragoste.

04 iun. 2016, 10:17
Specialiştii te învaţă cum să depăşeşti cele mai frecvente probleme de cuplu

Cum functionează cuplul „Oltea și Andrei”, dat fiind că sunteți impreună și pe plan profesional? Cum reușiți să mențineți un echilibru care să vă multumească pe ambele planuri?

Cel mai important lucru pe care l-am creat în relația nostră acum 9 ani a fost o bază a valorilor noastre comune. Această stă la bază vieții noastre în toate aspectele ei: ascultarea, acceptarea, exprimarea de șine… și astfel viață noastră profesională este parte din viață noastră, toate ducând la descoperirea de șine, plină de hopuri și de miracole.

Totuși, există momente din viață reală în care e nevoie să separăm muncă de viață personală. Și astfel am descoperit că e important să stabilim și să respectăm ora de la care ne concentrăm doar pe viața de familie. De multe ori am fost luați de treburile pe care le aveam de făcut și nu mai înțelegeam nimic nici din relație și nici din proiectul la care lucrăm. Totuși, faptul că suntem amândoi în aceeași barcă ne-a făcut să fim prezenți la orice moment de dezechilibru și să revenim la valorile noastre, la intenția care ne face să fim împreună și să revenim la echilibru.

Putem vorbi despre o relație ideală? Cum arată ea, la bază, dincolo de particularităti ce țin de dorințele fiecărui partener? Ce element-cheie lipsește, de cele mai multe ori în relațiile disfuncționale?

Nu, nu cred că există o relație ideală sau chiar dacă există, nu despre acest lucru putem vorbi noi. „Relatia ideala” este de cele mai multe ori în mințile oamenilor definită ca o stare continuă de bine în doi, un fel de plutire pe un norișor roz-dar asta este doar un moment, este că atunci când câștigi un concurs sau iei o notă mare la școală. Oamenii își doresc această relație ideală și, chiar dacă au sau nu senzația că au ajuns acolo, va apărea imediat problema-cum rămâi acolo?

Sunt elemente cheie într-o relație și oricare din ele lipsește, relația devine mai devreme sau mai târziu o povară. Primul este reprezentat de conștientizarea valorilor comune ale partenerilor. Ce îți dorești să obții, să primești, să oferi în această relație, cum îți dorești să îți trăiești viață ta? Oamenii vor să se simtă liberi, să se simtă iubiți, să se simtă respectați, înțeleși, ascultați, în siguranță. Acest acord într-o relație nu este un moment romantic.

De cele mai multe ori vine după ce cuplul ajunge la maturitate, este acel moment în care ei se întreabă de ce stau împreună. Atât în relația de cuplu, cât și în celelalte relații pe care la ai în viață este important să știi care sunt intențiile tale și ale persoanei cu care relationezi pentru a putea funcționa proiectul vostru comun. Nu este un interogatoriu, este un moment de onestitate și deschidere între parteneri în care se acordă unul la celălalt în căutarea valorilor comune.

Citește mai mult pe feminis.ro