Specialişti de la Banca Centrală Europeană analizează banii falşi găsiţi la Oradea

Procurorii DIICOT împreună cu specialişti de la Banca Centrală Europeană, Europol şi Institutul Naţional de Criminalistică efectuează o expertiză a bancnotelor falsificate la Oradea de o grupare formată din români şi italieni, precum şi a echipamentelor tehnologice utilizate la falsificare.

02 oct. 2014, 09:41
Specialişti de la Banca Centrală Europeană analizează banii falşi găsiţi la Oradea

O grupare formată din membri ai Mafiei italiene şi cetăţeni români specializată în falsificarea şi punerea în circulaţie a bancnotelor de 20, 50 şi 100 de euro a fost destructurată săptămâna trecută la Oradea, în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor şi a procurorilor DIICOT, în colaborare cu autorităţi judiciare din Italia, scrie Agerpres.

În acest caz, instanţa a dispus arestarea a doi italieni şi a unui cetăţean român, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.

Persoanele respective sunt suspectate că, în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20, 50 şi 100 de euro, prin intermediul unei firme aparţinând italianului R.V., folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.

Sub coordonarea lui R.V., membrii grupării procurau hârtia şi vopselurile, precum şi celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranţă a falsului şi tipăreau bancnote contrafăcute la o adresă din judeţul Bihor. Ulterior, banii falsificaţi în cantităţi mari erau depozitaţi la sediile altor societăţi comerciale, fiind apoi transportaţi şi distribuiţi în ţările Uniunii Europene.

În cadrul cooperării cu autorităţile judiciare italiene, în data de 22 septembrie, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuţi fuseseră expediaţi de o firmă din România ce aparţine italianului R.V., acesta fiind arestat în Italia, lângă Milano.

De asemenea, la adrese din Oradea au fost descoperiţi aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, dar şi matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă. La groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor, au fost descoperite aproximativ 55.000 de bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro.

Citeşte şi Fabrică de BANI FALŞI, descoperită la Oradea. 13 MILIOANE de EURO, confiscaţi de anchetatori