Specialiştii atrag atenţia: Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor trebuie să fie reglementată adecvat

Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare trebuie să fie reglementată în mod adecvat, să fie echilibrată şi susţinută în mod corespunzător de surse de informaţii complete şi validate ştiinţific, au susţinut miercuri reprezentanţi ai pacienţilor şi ai autorităţilor în cadrul conferinţei "PRIA Drugs and Medicine Publicity".
Alina Costache
06 feb. 2019, 13:04
Specialiştii atrag atenţia: Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor trebuie să fie reglementată adecvat

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale, Diana Mereu, a afirmat că este important ca informaţiile care ajung la consumatori să fie clare, coerente, astfel încât oamenii să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate.

„Este foarte important să vorbim despre publicitate, un subiect extrem de important în contextul actual. Informaţiile care ajung la consumatori este important să fie clare, corecte, coerente, adaptate nivelului lor de înţelegere, astfel încât ei să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate. Ne aflăm astăzi într-un context în care numărul de produse accesibile pacienţilor şi consumatorilor este foarte mare, volumul de informaţii cu care aceştia interacţionează este la fel de mare, astfel că sunt anumite presiuni puse pe umerii lor pentru a lua anumite decizii corecte în ceea ce priveşte sănătatea. Totodată, informaţiile care ajung la ei uneori sunt incomplete, incorecte, chiar înşelătoare. Acest lucru se datorează anumitor derapaje care există în comunitatea comercială, derapaje care ar putea fi evitate în contextul unui cadru legislativ clar, complet, transparent. Vorbim de medicamente fără prescripţie medicală, de suplimente alimentare şi dispozitive medicale”, a spus Mereu.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszo Attila, a declarat că în Parlament sunt discuţii privind necesitatea modificării Legii publicităţii.

„Mai apare în discuţiile din Parlament necesitatea modificării Legii publicităţii. Cred că cu toţii suntem de acord, avem o datorie de informare, de educare. Cred că avem şi datoria de a avea reglementările să nu ducem în eroare pe nimeni, să nu oferim informaţii greşite şi în acelaşi timp concurenţa dintre competitori să fie loială într-o piaţă”, a spus senatorul.

Potrivit managerului Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, ar fi necesare măsuri de coerciţie în ceea ce priveşte reclamele mincinoase.

„Eu cred în măsuri de coerciţie. Cred că suntem o generaţie de oameni needucaţi şi pe care nu îi putem educa sau nu ne putem educa decât prin măsuri de coerciţie. Atâta timp cât nimeni nu le îngrădeşte să facă aceste reclame mincinoase, nu o să putem rezolva nimic. Eu cred că aceste reclame mincinoase trebuie amendate. În paralel cu acest lucru, cred că trebuie de la început să ne educăm copii, generaţiile, cu ce au de făcut, pentru că aceste suplimente alimentare câteodată sunt benefice, dar câteodată sunt extrem de dăunătoare”, a susţinut medicul.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, consideră că legislaţia în domeniu din România ar trebui corelată cu cea europeană.

„Multe state membre ale UE au reglementată situaţia publicităţii la medicamente, aceste terapii neconvenţionale. Practic, nu prea găseşti, nu prea vezi, nu că nu ar exista şi acolo diverse persoane care încearcă să aducă în atenţia pacienţilor tot felul de soluţii paralele cu tratamentul medicamentos, dar există reglementare. (…) Trebuie să grăbim pasul, să ajungem şi noi la nivel european şi să ne corelăm cu legislaţia europeană. Nici nu ar fi mare lucru de făcut, nu trebuie să inventăm noi legislaţia, trebuie doar să adaptăm ceea ce există şi să putem să implementăm în România. (…) Pacientul, de multe ori nu ştie ce este sigur pentru el şi de ce are nevoie. De aici intervin autorităţile pentru a-i proteja”, a spus Radu Gănescu, care este şi vicepreşedintele Forumului European al Pacienţilor.

Potrivit acestuia, în lipsă de alte soluţii, mulţi pacienţi încearcă să găsească tratamente pe diverse patologii şi apelează la produse care apar în reclamele „neconforme cu legislaţia, neconforme cu realitatea, de multe ori înşelătoare”.

„Este nevoie de o legislaţie foarte bine împământenită, ce este mai grav, că ele au o bază de propagandă în online care este absolut necontrolabilă de nicio autoritate din România. Online se vede cel puţin pe reţele de socializare că este plin de astfel de anunţuri, de astfel de reţete, de terapii care vindecă de la diabet până la cancer sau lucruri de genul acesta pe care orice profesor sau medic din România nu ar putea să recomande. Lucrurile sunt scăpate de sub control, nu este de ieri, de astăzi această problematică, ţine de ani de zile”, a explicat Gănescu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african