Cine sunt cei care pot salva milioane de vieţi în caz de CUTREMUR DEVASTATOR

28 de secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte. O mână de oameni, cu aparatură ultraperformantă, află cu câteva clipe înainte că vine un cutremur devastator. Ei sunt specialiştii de la Staţia Vrâncioaia.

19 nov. 2013, 07:38
Cine sunt cei care pot salva milioane de vieţi în caz de CUTREMUR DEVASTATOR

România dispune la ora actuală de unul dintre cele mai performante sisteme de avertizare în timp real din lume, potrivit click.ro. Acest sistem implementat la Staţia Seismică de la Ploştina – Vrâncioaia, judeţul Vrancea, are rolul de a avertiza rapid instalaţiile civile şi industriale care pot deveni catastrofale în cazul producerii unor cutremure mari, de peste 7 pe Richter, în zona Vrancea.

„Acest Sistem de Avertizare în Timp Real, prin semnalele care se emit în cazul unor seisme mari în zona Vrancea, are ca scop blocarea aproape imediat a obiectivelor strategice şi de interes cu risc major la cutremure. Mă refer la Centrala Nucleară de la Cernavodă, iradiatorul de la Măgurele, Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin şi Reactorul de la Piteşti. Sistemul permite ca în termen de 28 de secunde şi chiar până la 36 de secunde să blocheze în condiţii de siguranţă sistemele tehnologice, pentru evitarea avariilor şi accidentelor„, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

CITEŞTE ŞI: România „zguduită” de peste O MIE de cutremure în 2013. Vezi câte seisme s-au produs în regiunea ta