Specialiştii în agrometeorologie recomandă finalizarea semănatului la grâul de toamnă

Finalizarea semănatului la grâul de toamnă şi continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi reprezintă doar câteva dintre recomandările specialiştilor în agrometeorologie pentru intervalul 5 - 11 noiembrie, reiese din prognoza de specialitate, publicată, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

05 nov. 2014, 12:52
Specialiştii în agrometeorologie recomandă finalizarea semănatului la grâul de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Totodată, deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din nordul şi centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul şi vestul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, potrivit Agerpres.

Prognoza ANM relevă că, din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua, în general, normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului, cerealele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţării aflate la înfrunzire (3-5 frunze).

Rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze), în timp ce la sfecla de zahăr vor continua activităţile de recoltare de pe ultimele suprafeţe din centrul ţării.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi finalizarea recoltării la varietăţile tardive, iar în toate plantaţiile viţa-de-vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea şi căderea fiziologică a frunzelor.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri va oscila între 6 şi 20 de grade Celsius, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în perioada optimă, la nivelul întregii ţări.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.).

Specialiştii ANM recomandă, în acest context, finalizarea semănatului la grâul de toamnă, efectuarea arăturilor pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă, dar şi continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza valabilă în perioada 5-11 noiembrie arată că vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 şi 19 grade Celsius, poate mai ridicată cu 1 până la 9 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 12 şi 23 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele se vor încadra între 1 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei (între -5 şi zero grade Celsius), unde, local, vor fi condiţii de producere a brumei. În plus, se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.