Speciile de păsări potrivite pentru apartament. Marele Gri African poate învăţa peste două mii de cuvinte

Păsările, de regulă, se simt cel mai bine atunci când trăiesc în libertate. Totuşi, sunt şi unele care au nevoie de un cămin şi o familie, iar altele care se pot adapta uşor şi la viaţa de apartament.

02 nov. 2021, 14:20
Speciile de păsări potrivite pentru apartament. Marele Gri African poate învăţa peste două mii de cuvinte

Speciile de păsări potrivite pentru apartament. Păsările, de regulă, se simt cel mai bine atunci când trăiesc în libertate. Totuşi, sunt şi unele care au nevoie de un cămin şi o familie, iar altele care se pot adapta uşor şi la viaţa de apartament.

Oricine poate avea astăzi o pasăre în apartament care să-i facă viaţa mai frumoasă. Însă nu toate sunt potrivite pentru traiul în captivitate. Spre exemplu, canarii, nimfele, papagalii se adaptează uşor şi chiar pot avea trai îndelungat în astfel de condiţii.

Peruşii

Peruşii sunt cam cele mai întâlnite păsări din locuinţele oamenilor. Sunt veseli şi jucăuşi, frumos coloraţi şi se înţeleg de minune şi cu copiii. Când trăiesc în pereche, peruşii îşi manifestă atenţia unul faţă de celălalt şi te poţi trezi destul de repede şi cu ouă. Dacă te gândeşti să iei acasă vreunul, află că peruşii adoră să se joace toată ziua şi ciripesc în permanenţă. Iar dacă le acorzi destul de multă atenţie, pot învăţa să vorbească. Trăiesc, în medie, 12-15 ani.

Nimfele

Sunt la fel de iubite de oameni precum peruşii. Au un penaj bicolor, au o dimensiune medie şi învaţă repede să imite sunete cum ar fi soneria de la telefon sau tot felul de melodii. Se ataşează foarte mult de stăpânii săi şi sunt foarte jucăuşe. Media de viaţă e cam între 15 şi 20 de ani.

Canarii

Sunt foarte populari, de mai bine de un secol. De dimensiuni mici, de până în 12 cm, canarii atrag atât prin multitudinea de culori, cât şi prin cântecul lor plăcut (masculii!). Ei se pot adapta foarte uşor la viaţa de apartament şi n-au nevoie de colivii de dimensiuni mari, dar nu suportă să fie atinşi. Fiind păsări solitare în natură, nu duc lipsa unei perechi şi te vei bucura de ei minimum 10 ani.

Agapornis / Papagalul amorez

I se spune Agapornis sau Papagalul amorez. E printre cele mai viu colorate păsări şi se adaptează perfect la viaţa în apartament. Trăiesc doar în pereche şi nu prea socializează cu alte specii. Atunci când se simt singure pot deveni chiar agresive. Sunt păsări curioase şi foarte inteligente. Dar e nevoie de multă răbdare pentru a le face să vorbească. Speranţa de viaţă e de 20 de ani.

Jako sau Marele Gri African

Sunt păsări de mari dimensiuni, foarte inteligente şi afectuoase, ceea ce le face foarte căutate. Este singura specie care poate memora peste 2.000 de cuvinte şi poate învăţa uşor să recunoască anumite obiecte şi culori. Un atu important este şi speranţa de viaţă foarte mare, între 50 şi 70 de ani.

Marele Alexandru

E, de asemenea, una dintre păsările care poate învăţa foarte repede să imite sunete şi cuvinte. A fost bozezat după Alexandru cel Mare, fiind primul care l-ar fi adus din Asia în Europa. Acest papagal are o durată medie de viaţă de 20-30 ani. Este verde, albastru sau galben, cu ciocul roşu şi cu un inel roşu la nivelul gâtului.