Spectacol deosebit pe cerul Siciliei. Vulcanul Etna aruncă în aer cercuri de fum aproape perfecte. Cum se explică fenomenul

Renumitul vulcan Etna bucură fotografii din toată lumea, acum că pe cer apar ies cercuri de fum aproape perfect, unele cu un diametru de zeci de metri. De la începutul săptămânii trecute, vulcanul Etna face spectacol pe cer.

08 apr. 2024, 20:07

Cercuri de fum aproape perfecte, unele cu un diametru de câteva zeci de metri, ies din celebrul vulcan Etna, de la începutul săptămânii trecute, în estul Siciliei. Acest fenomen rar nu are loc însă pentru prima oară pe insula italiană.

Citește și Un vulcan adormit ar putea reveni la activitate. Care sunt indiciile reactivării

Vulcanul Etna, supranumit ”Doamna Inelelor”, nu este singurul vulcan din lume care face aceste cercuri de fum cu un diametru de până la 200 de metri, care-şi pot păstra forma circulară pe cer până la zece minute.

Cercuri de fum emit şi vulcanii Stromboli sau Eyjafjallajökull în Islanda.

Acest fenomen, care are loc la începutul lunii aprilie, se explică prin apariţia unui ”crater nou care s-a format în urmă cu câteva zile în craterul de sud-est”, situat la peste 3.500 de metri altitudine, declară Giuseppe Barbagallo, potrivit ABCnews.com.

Cum se explică inelele

Acest crater nouă, are ”o gură perfect rotundă, pe care ies mai multe inele vulcanice”, spune el, potrivit ABCnews.com.

Aceste ”inele” se explică şi prin ”morfologia craterului şi conductei”, ”în care presiunea creşte mai mult sau mai puţin” şi ”conţinutului gazelor”, enumeră la TF1 un vulcanolog de la Universitatea Paris-Saclay, Jacques-Marie Bardintzeff.

Cercurile de fum se produc la împingerea gazelor de către explozii care au loc în conducte strâmte, situate deasupra camerelor magmatice.

„Se reunesc mai mulţi factori şi fac în final o mică minune”, declară el.

Citește și Un vulcan adormit ar putea reveni la activitate. Care sunt indiciile reactivării

Formarea acestor cercuri nu anunţă o erupţie viitoare, chiar dacă Etna este un vulcan în activitate, care ”scuipă” cu regularitate lavă şi cenuşă.