Spionaj la nivel înalt: Un fost şef al Gărzii Financiare ar fi vândut secrete economice străinilor

Spionaj la nivel înalt. Fostul comisar general adjunct al gărzii financiare Dragoş Rusu a fost interceptat de SRI în baza unui mandat de siguranţă naţională. Rusu, totodată mâna dreaptă a lui Sorin Blejnar, este acuzat că a vândut informaţii economice unor străini, ba chiar a derulat operaţiuni economice sub coordonarea unui alt stat, potrivit România TV.

07 apr. 2013, 07:39

„Rusu Dragoș, comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare desfășoară activități cu potențial ridicat de risc la adresa siguranței naționale: obținerea de informații din domeniul economic în interesul altui stat, derularea unor proiecte de natură economică sub coordonarea serviciilor altui stat (…) Legătura dintre Rusu Dragoș și cetățenii străini este asigurată de o femeie, cetățean al Republicii Moldova, cu care Rusu Dragoș este în relații intime”, scrie o notă SRI, potrivit dosarului din instanţă, citat de România TV.

Dragoş Rusu este acuzat de faptul că a pus în pericol siguranţa naţională prin divulgare de informaţii clasificate. Aceste informaţii apar în mai multe note ale SRI, care a cerut monitorizarea şi interceptarea lui Dragoş Rusu la Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie. El a fost monitorizat tot anul 2012 – notele provin din perioada aprilie-iulie-octombrie. Atunci, Dragoş Rusu a fost filat de cei de la SRI pentru că existau suspiciuni că ar fi divulgat informaţii economice altui stat, dar şi derula diferite proiecte economice sub coordonarea serviciilor altui stat. Totodată, el se ocupa şi de contrainformaţii şi de partea operativă. El verifica diferite firme, dădea informaţii acestor puteri din estul Europei şi avea tot felul de întâlniri operative cu străinii.

El ar fi ţinut legătura cu ceilalţi agenţi prin intermediul unei femei din Republica Moldova, care, în final, i-a devenit şi amantă.

Toate aceste informaţii au fost declasificate pentru că a fost început un dosar penal care nu îl viza direct pe Dragoş Rusu.

În 2012, Rusu s-a suspendat după ce au apărut diverse informaţii legate de implicarea lui în cazuri de corupţie. A condus Garda Financiară din această funcţie în perioada 2008-2012.


loading...
Partenerii noștri