Spitale fără căldură la Timişoara. Subprefect: „Singura alternativă este încălzire pe curent, ceea ce poate duce la tragedii”

Subprefectul de Timiş se arată îngrijorat de situaţia spitalelor din Timişoara rămase fără căldură. Acesta spune că singura soluţie pentru ca bolnavii să nu mai îngheţe în saloane ar fi ca spitalele să fie încălzite electric, precizând că acest lucru ar duce la suprîncărcare şi tragedii asemănătoare celei de la Piatra Neamţ.

27 oct. 2021, 08:39
Spitale fără căldură la Timişoara. Subprefect: „Singura alternativă este încălzire pe curent, ceea ce poate duce la tragedii”

Spitale fără căldură la Timişoara. Subprefectul de Timiş, care are şi atribuţii de prefect, spune că a discutat cu ministrul Energiei despre situaţia de la Timişoara, însă până la instalarea unui Guvern cu puteri depline nu se pot aloca sume de bani din fondul de rezervă al Executivului, pentru ca oraşul să aibă din nou căldură.

Subprefect de Timiş, avertisment după ce spitalele au rămas fără căldură

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că singura soluţie pentru ca bolnavii din spitale să nu mai îngheţe în saloane ar fi ca acestea să se încălzească cu energie electrică.

Citeşte şi Dominic Fritz anunță întreruperea furnizării de căldură în Timişoara. Spitalele rămân cu caloriferele reci, apel disperat către autorităţi

„Azi Delgaz Grid a început operaţiunea de deconectare a celor 8 locuri de consum aparţinând companiei locale de termoficare Colterm S.A. E-ON nu mai livrează gaz pentru că nu s-au plătit facturile, iar Primăria Timişoara nu a reuşit să convingă un alt furnizor de ultimă instanţă să preia rolul E-ON. Nimeni nu mai vrea să vândă gaz Coltermului, poate şi fiindcă va intra în insolvenţă. Directorul Colterm m-a informat că până dimineaţă sistemul de încălzire va rămâne intr-o uşoară inerţie şi caloriferele vor mai fi calde.

Am convocat o întâlnire online cu managerii de spitale şi am aflat că deja s-au răcit circuitele de încălzire. Din toate unităţile spitaliceşti cu multe secţii aflate în diverse clădiri, doar Spitalul V. Babeş şi Spitalul modular militar de la fostul Stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu. O situaţie gravisimă în contextul pandemiei de Covid19, dar şi pentru toţi pacienţii ce ies din operaţii sau sunt la secţiile ATI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare şi accidente şi tragedii ca la Piatra-Neamţ, Bucureşti sau Constanţa, ori cu ajutorul instalaţiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la îngheţarea apei eliminate. Mai mult, dacă spitalele nu mai dispun de apă caldă menajeră, atunci ele ar putea pierde autorizaţia de funcţionare!

Am căutat soluţii la ministerul Energiei şi la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanţă de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituţional, un asemenea act. Caut în continuare o soluţie care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timişoarei”, a scris subprefectul pe pagina de Facebook.

Reamintim că marţi, 26 octombrie, a fost oprită furnizarea gazului către Colterm din cauza datoriilor pe care compania de termoficare le are la E.ON. Peste 50.000 de abonaţi Colterm sunt afectaţi de această situaţie, printre aceştia se numără şcoli şi spitale.

Citeşte şi Alarmă de incendiu la Spitalul Județean din Timișoara, în interiorul secției de mari arși. VIDEO

Spitale fără căldură în Timişoara. Carmen Dorobăţ: Înseamnă catastrofă! Este de neimpaginat

Bolnavii de la Spitalul Judeţean Timişoara au primit plăpumi şi pături pentru a se încălzi, după sistarea furnizării agentului termic, în timp ce la Terapie Intensivă se folosesc pături electrice şi aparatele de climatizare.

„Înseamnă catastrofă. Înseamnă catastrofă, nu numai medicală din punct de vedere al prognosticului pacientului, dar înseamnă catastrofă pentru bunul mers al oricărui act medical, indiferent de ce specialitate vorbim.

Vă dați seama că în Terapie Intensivă stau pacienți care sunt curarizați pentru ca să poată fi ventilați, deci ei sunt practic paralizați medicamentios. Ei, cum să ți oamenii aceia la o temperatură care nu poate fi controlabilă din exterior? Ce degringoladă se produce la nivelul patului circulator, medical vorbind! Ca să nu mai spunem de ceea ce înseamnă confort, pentru că vorbim de copii, vorbim de mame..este de neimaginat ca o parte administrativă să pună așa bețe în roate, în acest moment, actului medical”, a spus medicul, potrivit Antena 3.