Spitalul mobil de la Leţcani va fi mutat. Containerele au costat peste 13 milioane de euro

Spitalul mobil de la Leţcani, construit în 2020 pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, va fi mutat. Achiziţia a fost realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, însă unitatea a ajuns în gestionarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași care ia în calcul mutarea sa.

18 apr. 2022, 12:24
Spitalul mobil de la Leţcani va fi mutat. Containerele au costat peste 13 milioane de euro
foto: Ziaruldeiasi.ro

Consiliul Judeţean Iaşi a solicitat ca spitalul mobil de la Leţcani să fie mutat pentru a putea redeschide Parcul agricol Transagropolis, care funcționa în zona în care a fost amplasată unitatea medicală.

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a anunţat că spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat în zona bulevardului C.A. Rosetti din Iaşi. În acea zonă, Inspectoratul va ridica un poligon și un heliport, investiție de 4 milioane de euro. Totuși, mutarea spitalului mobil se va face treptat, pe o perioadă de mai multe luni.

”În momentul acesta nu-l putem muta repede. Am vorbit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, despre acest proiect și pentru a căuta soluții. Avem suprafața de teren necesară pentru a monta spitalul. Este însă un proiect de lungă durată pentru că trebuie o platformă, trebuie racordul la utilități. Spitalul poate fi utilizat în orice fel de situație, epidemii, dezastre etc.”, a spus generalul-locotenent Dan Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, conform Bună Ziua Iaşi.

Primăria comunei Lețcani este partener în proiectul Transagropolis, alături de Consiliul Județean Iași. Edilul Stelian Turcu a afirmat în repetate rânduri că spitalul mobil de la Leţcani trebuie mutat pentru ca Transagropolis să poată fi redeschis.

”Este foarte bine că se mută spitalul pentru că vrem să repunem pe picioare Transagropolis. Vorbim de un proiect de agricultură și nu mai putem amesteca lucrurile. Pe platforma betonată se pot organiza expozițiile și târgurile agricole”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: SCANDALOS România s-a prezentat la Târgul de Turism din New York cu o perdea neagră și câteva poze!

Spitalul mobil de la Leţcani, zeci de nereguli şi amendă aplicată de Curtea de Conturi

Spitalul mobil de la Leţcani a stârnit controverse, în condiţiile în care primii pacienţi internaţi s-au plâns din cauza frigului  suportat în saloane. Sistemul de încălzire al spitalului de la Lețcani este compus din niște aparate de aer condiționat care nu făceau față temperaturilor scăzute. La scurt timp, spitalul a fost închis din cauza altor defecțiuni, deși numărul pacienților COVID-19 era în creștere.

Inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Sănătății au evidențiat 31 de nereguli la spitalul de la Lețcani, nereguli care au dus într-un final la închiderea unității sanitare. Câteva luni mai târziu, Spitalul mobil de la Lețcani a fost redeschis, însă nu a funcționat prea mult, urmând să fie conservat și pregătit pentru valul 5. Costurile spitalului mobil de la Lețcani s-au ridicat la suma de 13,4 milioane de euro, achiziția ridicând numeroase semne de întrebare.

Format din 100 de containere, Spitalul de la Leţcani este cel mai mare spital mobil din ţară. Containerele au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13,4 milioane de euro.

Spitalul Mobil de la Leţcani avea o capacitate previzionată de 256 de paturi, 103 fiind pentru terapie intensivă şi trei paturi de terapie pentru blocul operator.

La începutul lunii septembrie 2020 spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă, pe perioada pandemiei de COVID-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. El a devenit operaţional de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021.

Potrivit Bună Ziua Iaşi, achiziția făcută cu banii CJ Iași și CJ Neamț a fost făcută ilegal. De altfel, Curtea de Conturi a aplicat o amendă de 60.000 de lei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest pentru neregulile de la licitație.

Citeşte şi: Dramele ruşilor care au fugit din ţară la începutul războiului. Mulți se întorc acasă fără tragere de inimă, ce greutăţi au întâmpinat în străinătate