Sponsorizările pentru medici, organizaţii de pacienţi, declarate la Agenţia Naţională a Medicamentului

Medicii, asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile ar putea fi obligaţi, din ianuarie 2016, să facă publice toate sponsorizările primite de la companiile farmaceutice şi distribuitorii de medicamente.

13 ian. 2015, 13:51
Sponsorizările pentru medici, organizaţii de pacienţi, declarate la Agenţia Naţională a Medicamentului

Sponsorizările şi orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii vor fi declarate de producătorii şi distribuitorii de medicamente la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sănătăţii.

Orice cheltuială făcută de o companie farmaceutică, de un distribuitor de medicamente, ar trebui să poată să fie identificată cu nume şi prenume cui a fost făcută. Ar trebui să se pună în proiect o sumă minimă, sub care să nu se facă raportarea, probabil că va fi undeva la 50-100 de lei. Ordinul va intra în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Din momentul acela, orice companie care va face o cheltuială cu un medic, cu un profesionist din domeniu sănătăţii va trebui să ştie că această cheltuială în trimestrul întâi al anului 2016 va fi publică pentru toată lumea. Prin cheltuială se înţelege, de exemplu, deplasarea la congres, la o manifestare ştiinţifică, o donaţie care se face către o fundaţie. Acestea vor fi publice către toţi cei care vor să le vadă„, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Marius Savu.

Oficialul a mai spus că asociaţiile de pacienţi vor trebui să facă şi ele raportarea sponsorilor făcute de companiile farmaceutice.

Directorul executiv al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a precizat că proiectul reprezintă un pas important făcut în procesul de transparentizare a acestor relaţii, în condiţiile în care întotdeauna au fost suspiciuni vizavi de relaţiile dintre industria farmaceutică şi profesioniştii din sistemul sanitar sau asociaţiile de pacienţi şi alte asociaţii profesioniste din sistem.