Sporturile din care se recrutează structurile de apărare ale statului! Amatto Zaharia: „Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE!”

Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo și primul român ce a ajuns în conducerea mondială a Artelor Marțiale Mixte, a vorbit despre necesitatea susținerii sporturilor de luptă, a sporturilor marțiale, inclusiv financiar, la un nivel înalt.

29 mart. 2021, 19:18
Sporturile din care se recrutează structurile de apărare ale statului! Amatto Zaharia: „Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE!”

Sporturile din care se recrutrează structurile de apărare ale statului. Amatto Zaharia practică artele marțiale de peste 40 de ani, iar din 1984 a început să predea cursuri de autoapărare în diverse structuri de apărare a țării. Federația Română de Kempo,  pe care cu mână forte o conduce, este una dintre cele mai puternice federații din România în domeniul sporturilor de luptă, având peste 6.000 de sportivi legitimați.

Sporturile din care se recutrează structurile de apărare ale statului

Sporturile din care se recrutrează structurile de apărare ale statului. Amatto Zaharia susşţne că multe instituţii „grele” ale statului recrutezaă dintre practicanţii sporturilor de luptă. „Mulți dintre acești practicanți ai sporturilor de luptă se vor angaja în diverse domenii de protecție sau militare, de protecție și protejare a României. Interne, Apărare, Antitero, SRI, SIE, etc. Practic, toate aceste instituții de apărare a țării își iau seva, în mod special, dintre practicanții sporturilor de luptă, așa cum este și normal. Doar câțiva din masa mare de sportivi vor ajunge în vârful performanței și vor reprezenta cu succes România în competițiile internaționale” a declarat Amatto Zaharia pentru Sport Magazin. De asemenea, Amatto Zaharia a mai vorbit despre necesitatea susținerii sporturilor de luptă, sporturilor marțiale, inclusiv financiar, la un nivel înalt: „Noi ne-am văzut în continuare de activitate chiar și în pandemie. Este adevărat că nu chiar la nivelul care ne-a consacrat, cu zeci de competiții și stagii de pregătire, dar suficient încât activitatea noastră sportivă să meargă. Anul trecut, în toamnă, am organizat chiar și câteva ediții ale Campionatelor Naționale, este adevărat, în aer liber și cu o participare mai redusă, precum și câteva gale televizate alături de partenerii noștri de la RXF, Colosseum și Dynamite. Anul trecut, în 2020, norocul nostru a fost că exact înainte să înceapă nebunia cu pandemia, am obținut două medalii de bronz la Roma, la  Campionatele Europene de Grappling organizate de United World Wrestling, for international participant la Jocurile Olimpice de peste 100 de ani”.

Bugetul din 2021 rămâne sub cel din 2019

Amatto Zaharia a comentat și despre situația bugetelor federațiilor primite de la MTS. „Deși suntem una dintre cele mai mari federații din România, cu peste 6.000 de sportivi legitimați, bugetul în 2020 pentru Federația de Kempo a fost diminuat cu 70% față de anul 2019, dar noi n-am zis nimic. Nu am criticat MTS-ul și nici nu ne-am uitat în ograda altora, bârfindu-i. Noi suntem luptători, nu țațe de mahala care se jeluiesc și se lamentează pe la colțul blocului. Am înțeles situația, am strâns din dinți și am mers mai departe, chiar dacă nu ne-a fost ușor. Anul acesta, cei din MTS au încercat să mai repare cât de cât din diminuarea aia teribilă de 70% de anul trecut, și ne-au mai suplimentat cu câte ceva, așa cum era corect față de noi și față de munca sportivilor și antrenorilor noștri. Deși bugetul alocat de MTS pentru Federația de Kempo în 2021 a crescut, el este în continuare mai mic cu 40% față de anul 2019, dar noi n-avem ce să-i reproșam ministerului, deoarece Carol Eduard Novak a aplicat metodologia de finanțare în spiritul și în litera ei. Noi știm foarte bine că indiferent de culoarea politică a guvernelor, niciodată structura bugetului de stat nu a pus accentul pe sport, bugetul sportului românesc fiind întodeauna unul de subzistență, departe de a fi măcar satisfăcător”, a mai spus Amatto Zaharia.

„Sloganul acesta că dacă ești sport olimpic, ești bun, dacă ești sport neolimpic, nu ești bun, este incorect și discriminatoriu! Pentru noi, ca societate, este foarte important ca, odată la patru ani, câțiva sportivi să ne reprezinte la Jocurile Olimpice, dar poate cu mult mai important este ca un număr cât mai mare de copii și tineri din țara asta să practice un sport, mai ales unul practicat într-un cadru bine organizat, indiferent de numele, natura sau apartenența sportului respectiv. Eu cred că numărul foarte mare de copii și tineri care practică un sport, este cel mai mare câștig pentru orice societate modernă”, a mai declarat Amatto Zaharia.

„Toate sporturile sunt importante pentru România”

„Sunt doar vreo 10-15 sporturi considerate de MTS ca fiind prioritare. Kempo, spre exemplu, nu este considerat sport prioritar chiar dacă eu, personal, consider că toate sporturile sunt foarte importante pentru România și ar trebui ca toate, măcar așa, moral, ca un semnal pozitiv pentru societate, să fie considerate prioritare de către instituțiile statutului. Sporturile prioritare sunt cele care au bugete bugete de la trei – patru – cinci milioane în sus, așa cum este normal ca să poți să promovezi și să dezvolți în cele mai bune condiții federația și sportul respectiv. Noi avem sub două milioane de lei, deci nu suntem în eșalonul superior. Cu toate acestea, noi respectăm toate sporturile, din toate federațiile, indiferent dacă participă la Jocurile Olimpice sau nu, și ne bucurăm totuși că suntem și noi, acolo, undeva pe locul 23, în prima treime a clasamentului. Este totuși și asta o recunoaștere a muncii noastre”, a încheiat Amatto Zaharia.