Sporuri 2021. Ministrul Muncii a anunţat ce sporuri se taie din cele 50

Ministrul consideră că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării şi anunţă o reanalizare a tuturor sporurilor primite de bugetari.

16 feb. 2021, 06:42
Sporuri 2021. Ministrul Muncii a anunţat ce sporuri se taie din cele 50

Sporuri 2021. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că nu susţine ”o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata în plus se justifică. Acolo unde, însă, vor fi descoperite ”sporuri anapoda”, Turcan crede că trebuie eliminate, dând exemplul sporului de calculator şi celui de confidenţialitate.

”În calitate de ministrul al Muncii, nu am susţinut o abordare heirupistă de tratare a sporurilor bugetarilor pentru că, realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi şi în acelaşi timp bugetari care lucrează în condiţii dificile şi aceştia trebuie sprijiniţi. Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană şi, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat, luni seară, la Realitatea Plus, Raluca Turcan.

Sporuri 2021. Ministrul a precizat că ”scopul nu este să faci rău bugetarilor”.  Detaliind situaţia unor sporuri, Turcan a precizat că cel de antenă ”ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă”.

”Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”, a mai declarat Turcan.
Ministrul crede că sporul de antenă şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate.

”Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea.”, a mai afirmat Turcan.

Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a declarat că sporurile în sistemul public, cu câteva excepţii, au apărut precum pensiile speciale şi”cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic şi a fost aproape de decident a obţinut un spor”.

Ea a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le-a centralizat, sunt peste 50 de tipuri de sporuri, de la cel pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate şi pentru păstrarea confidenţialităţii.

Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că, într-un an de zile, am putea avea o nouă lege a salarizării, care să fie ”într-adevăr unitară”, pentru că în prezent sunt atât de multe excepţii de la lege, încât ”excepţia a devenit regula. Turcan afirmă că este necesară prudenţă în abordarea legii salarizării, întrucât sunt mulţi oameni – atât în sectorul public, cât şi în cel privat – care trăiesc cu salariul minim.

 
Raluca Turcan a vorbit, luni seară, la Realitatea Plus, despre o nouă lege a salarizării: ”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”.
Salariile şi sporurile angajaţilor CFR Călători şi Metrorex. Primesc „spor de tunel”şi spor pentru conducere simplificată

Ministrul consideră că într-un an de zile am putea avea această nouă lege.  ”Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară (…) Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar.”, a mai afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că Legea 153/ 2019 ”a plecat de la premisa de a fi una  cât de cât în regulă”.

”S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de  creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de  30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio – profesionale au  devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri. De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de  precauţie, atunci când vorbim de această lege? Pentru că o categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii şi sunt medici care cu sporuri cu tot, ajung să aibă 85 la sută în plus faţă de  salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Ori medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună, hai, nu ne interesează” a mai afirmat Turcan.

Aceasta consideră că ”trebuie raţiune, populismul lăsat de-o parte”. ”Ştiu că pentru unii politicieni ar fi foarte interesant să vină la televizor şi să spună tăiem toate sporurile, nu ne mai trebuie, bugetarii dacă s-ar putea să trăiască cu salariul minim pe economie. Ştiţi că în momentul de faţă, în sistemul bugetar există aproximativ 60.000 care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3  milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie”, a ai declarat Turcan.