Spune-mi cum te îmbraci, ca să-ţi spun cine eşti

Vestimentaţia trădează caracterul omului, fiind un tip de limbaj non verbal care spune însă multe despre personalitatea purtătorului. Importante pentru aghici personalitatea unei persoane sunt nu numai hainele şi croiala lor, ci şi culorile, precum şi accesoriile.  Psihologii ne dezvăluie câteva secrete în acest sens.

29 nov. 2014, 14:58

Dintre toate culorile, roşul pare să suscite un interes deosebit, deoarece, se pare, are efecte mai aparte decât alte culori. Nu toată lumea îşi permite însă să poarte roşu, mai ales dacă nu i se potriveşte această culoare. În plus, această culoare este plină de interpretări, semnificaţii şi chiar de superstiţii.

Există studii întregi despre această culoare asociată cu personalitatea. Astfel, cercetările au arătat că majoritatea oamenilor o asociază cu sexul şi atractivitatea. Femeile care poartă roşu sunt considerate a fi mai senzuale şi mai predispuse să încerce lucruri noi.

Roşul sugerează şi căldură, dar, în acelaşi timp, şi un temperament vulcanic, îndrăzneală şi o persoană energică. Şi pentru că tot se apropie Crăciunul, de roşu se leagă şi multe superstiţii, de la haina, fesul şi sacul cu daruri al lui Moş Crăciun, care sunt roşii, până la obiceiul larg răspândit în lume de a purta în noaptea de Crăciun ceva roşu pentru a avea noroc, sănătate şi bani tot anul.

Spriritul tineresc înseamnă sănătate

Tot despre haine, se spune că persoanele care se îmbracă într-un stil tineresc sunt mai sănătoase şi că  ochelarii de vedere oferă o imagine inteligentă purtătorului lor, dar, fireşte, depinde şi de model.

Cei care au pasiune pentru hainele scumpe, de firmă, dau impresia că sunt persoane cu un nivel de trai ridicat şi un statut social solid. Sunt persoanele care au neveoie să li se arate respect şi consideraţie şi chiar se impun în acest sens, dezvăluie publicaţia Time.

 

Dimpotrivă, hainele închise la culoare sunt preferate de cei predispuşi la nevroze, iar persoanele care preferă stilul „office” sunt mană cerească pentru patroni, deoarece sunt harnice şi conştiincioase. Dezordonaţii şi nonconformiştii poartă amestecat, pentru că nu pun mare preţ pe vestimentaţie, dar sunt cei mai deschişi la nou. Femeile narcisiste preferă decolteul adânc şi îmbrăcămintea scumpă, de foarte bună calitate.

Pe meserii, muzicienii sunt mai apreciaţi când se îmbracă conform aşteptărilor publicului, medicii sunt mai credibili când poartă halat alb, iar persoanele care poartă o haină roşie sunt remarcate mai uşor de taximetrişti sau de şoferii de ocazie.

Nu în ultimul rând sau, poate, în primul rând, vestimentaţia, de la culori, până la modele şi preferinţe ne poate influenţa comportamentul, iar când ne simţim bine în hainele pe care le purtăm, ne simţim bine şi la serviciu, în activitatea pe care o prestăm, suntem mai conştiincioşi în munca noastră şi mai motivaţi.