SRI a transmis 9.000 de informări către autorităţile centrale şi locale în anul 2013

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, a declarat, după audierea sa la comisia parlamentară de control a SRI, că subordonaţii săi au trimis, în anul 2013, circa 9.000 de informări la instituţiile statului.

11 iun. 2014, 14:10
SRI a transmis 9.000 de informări către autorităţile centrale şi locale în anul 2013

În cadrul audierilor, George Maior a abordat mai multe chestiuni care intră în competenţa SRI, cum ar fi ameninţările teroriste, combaterea evaziunii fiscale şi cea a securităţii cibernetice.

Problema securităţii cibernetice afectează din ce în ce mai mult securitatea statelor, inclusiv pe cea a României. Au fost diverse atacuri şi în 2013 ţintite către zone de infrastructură critică a autorităţilor. Probabil acest lucru va creşte în intensitate pe viitor”, a declarat George Maior.

De asemenea, Maior a discutat cu parlamentarii din comisia SRI şi despre securitatea regională.

„Am prezentat situaţia din Ucraina, cât şi ofensivitatea regională a Federaţiei Ruse ce au impus SRI sarcini sensibile legate, pe de o parte, de a cunoaşte aceste evoluţii şi, pe de altă parte, pentru a preîntâmpina eventuale efecte interne în ce priveşte securitatea naţională a României, în special în zona sensibilă a spionajului„, a spus Maior.

Invitat să comenteze avertismentul vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, legat de riscul ca Rusia să-şi intensifice spionajul în Europa Centrală şi de Est, George Maior a spus: „Avem o cunoaştere foarte bună şi competenţe deosebite în această problemă. Nu este o problemă care să nu poată fi abordată profesionist”.