SRI a trimis INFORMĂRI despre Bercea. Maior: Băsescu n-a fost informat despre relaţia fratelui său cu Bercea

SRI a transmis informări despre clanul Bercea, de-a lungul timpului, la organele de urmărire penală, dar şi preşedinţilor Ion Iliescu şi Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de George Maior, şeful Serviciului, după audierea la Comisia parlamentară pentru controlul SRI. Maior a precizat că a existat o singură informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu privind activităţile clanului Bercea, în octombrie 2009, dar că şeful statului a avut dreptate atunci când a spus că nu a fost informat despre legăturile dintre Sandu Anghel şi fratele său.

24 iun. 2014, 12:25
SRI a trimis INFORMĂRI despre Bercea. Maior: Băsescu n-a fost informat despre relaţia fratelui său cu Bercea

Directorul SRI a precizat că, în perioada 2001- 2012, la nivelul Serviciului au fost derulate 8 acţiuni informativ-operative referitoare la activităţile de criminalitate organizată ale grupării Bercea.

Potrivit lui Maior, SRI monitorizează „aspecte privind securitatea naţională din activitatea lui Bercea şi a unor apropiaţi ai acestuia încă din anul 2001″, iar informările SRI au fost trimise de-a lungul timpului la organele de urmărire penală, dar şi preşedintilor Ion Iliescu şi Traian Basescu.

Maior a precizat că Traian Băsescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 în legătură cu probleme care ţin de securitatea naţională privind activitatea clanului Bercea.

George Maior a arătat însă că acea informare nu a conţinut aspecte referitoare la relaţia lui Bercea cu fratele şefului statului. „Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată”, a spus directorul SRI.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a fost audiat marţi la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI cu privire la posibile notificări în cazul Mircea Băsescu – Bercea Mondial.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că va face demersuri pentru ca „rapoartele SRI şi SPP” privind protecţia şefului statului ‘în cazul vizitelor la clanul Bercea’ să ajungă la comisiile parlamentare de specialitate care vor întocmi un raport din care să reiasă dacă preşedintele Traian Băsescu a fost sau nu informat.

Parlamentul va cere DEMISIA lui Traian Băsescu. Plenul reunit al celor două Camere se va reuni miercuri