SRI: Nivelul ameninţării cibernetice creşte de la an la an. Creşterea este una semnificativă şi calitativă

Directorul adjunct al Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că "în fiecare an, nivelul amenințării cibernetice crește", respectiva creștere fiind "una semnificativă și calitativă".
Iulian Tudor
24 sept. 2015, 12:30
SRI: Nivelul ameninţării cibernetice creşte de la an la an. Creşterea este una semnificativă şi calitativă

„Recunoaștem public, în conferințele de presă, da, nivelul amenințării cibernetice a crescut de la an la an, începând din 2008, anul în care am început în mod instituțional să evaluăm nivelul amenințării cibernetice, an în care a fost constituit Centrul Național CYBERINT în interiorul SRI. Practic, constatăm că, în fiecare an, nivelul amenințării cibernetice crește. Această creștere este una semnificativă și calitativă”, a explicat Gabriel Mazilu, care a participat joi, la Sibiu, la Congresul Internațional „Cybersecurity in Romania — platformă de dialog public-privat”, unde au fost prezenți specialiști din 20 de țări.

Întrebat în conferința de presă dacă statutul României de membru NATO a dus la creșterea atacurilor cibernetice asupra țării noastre, directorul adjunct al Centrului Național CYBERINT a răspuns: „Direct și indirect, România a fost țintă a acestor atacuri, pentru că știm foarte bine că au fost atacuri care au vizat Alianța. Nu vreau să speculez, este evident că toate evenimentele care au implicat NATO în ultimii ani au constituit subiect de interes pentru agresori, încercând să înțeleagă, să culeagă informații despre intențiile, deciziile și resursele pe care le are NATO pentru a gestiona diferite crize sau situații la nivel global, având în vedere rolul defensiv al Alianței și, din acest punct de vedere, România și-a adus contribuția de securitate la securitatea Alianței în întregimea ei, ca și organizație.”

SRI, încă un AVERTISMENT pentru români despre PERICOLUL SPIONAJULUI

Gabriel Mazilu s-a referit și la factorii care determină creșterea nivelului amenințării cibernetice, potrivit Agerpres.

„România, datorită poziționării pe care o are, și aici mă refer la sistemul de alianțe din care facem parte, calitatea de membru al Uniunii Europene, poziția geostrategică în care suntem, toate evenimentele în care suntem parte sunt factori care determină creșterea nivelului amenințării cibernetice. Din acest punct de vedere, România nu este o victimă colaterală, ci este, alături de celelalte state europene, o țintă explicită a acestor atacuri”, a precizat reprezentantul Centrului Național CYBERINT.

Mazilu a menționat patru tipuri de agresori cibernetici, precizând că amenințarea reprezentată de actorii statali are „cel mai ridicat nivel de impact asupra securității naționale”.

„Nu avem o situație statistică a acestor atacuri, pentru că statistic nu reprezintă o cifră, o valoare relevantă. Relevanța este dată de impactul asupra securității naționale. Din acest punct de vedere, nu cantitatea este importantă, ci calitatea acestor atacuri, calitatea este dată de natura agresorilor. În cadrul conferinței, am enumerat patru tipuri de agresori: actorii statali, actorii provenind din mediul crimei organizate, extremiștii (…) și teroriștii, grupările teroriste. (…) Amenințarea reprezentată de actorii statali are cel mai ridicat nivel de impact asupra securității naționale, în raport cu celelalte trei tipuri de actori. (…) Actorii statali afectează cel mai mult securitatea națională a României. Pe locul doi sunt actorii din mediile criminalității organizate”, a arătat Gabriel Mazilu.

SRI îi AVERTIZEAZĂ pe români, pe Facebook, să fie vigilenţi dacă SERVICII SECRETE străine vor să-i RECRUTEZE

Reprezentantul SRI a precizat, ca răspuns privind relevanța agresiunii cibernetice derulate de extremiști și teroriști, că „în acest moment, această amenințare are un nivel scăzut, în raport cu securitatea națională a României”.

„Însă — a continuat Gabriel Mazilu — acordăm o atenție dedicată acestor două fenomene, acestor două tipuri de actori, tocmai pentru a putea fi în măsură să înțelegem evoluția fenomenului și să putem anticipa momentul în care vor reprezenta o amenințare semnificativă pentru securitatea națională a României. Nivelul lor tehnologic este, în acest moment, scăzut și reușesc totuși să fie vizibili în special în media, prin faptul că înlocuiesc conținutul legitim al site-urilor, fie al instituțiilor, fie al firmelor private, fie al comunicațiilor, în general al media, cu mesaje, de regulă, de factură religioasă. În esență, extremismul este un fenomen pe care îl monitorizăm cu atenție, dar, pe de altă parte, modul în care se manifestă prin afectarea conținutului, disponibilității și integrității informațiilor din infrastructurile cibernetice este o altă dimensiune care preocupă Serviciul Român de Informații”, a spus directorul adjunct al Centrului Național CYBERINT.

Acesta dă asigurări că specialiștii SRI reușesc să depisteze atacurile cibernetice și că România este foarte apreciată de partenerii externi în domeniul securității cibernetice.

„Reușim să depistăm atacurile cibernetice împotriva României și considerăm că România este, prin instituțiile sale, competitivă în domeniul securității cibernetice”, a declarat Gabriel Mazilu.

Reprezentantul Centrului Național CYBERINT a semnalat însă absența, în România, a unei legislații specializate în domeniul securității cibernetice.

„Resimțim foarte mult lipsa unei legislații specializate în domeniul securității cibernetice. Oricum ar arăta ea, ar reuși să determine o normă națională care să determine o acțiune coerentă și susținută a tuturor instituțiilor publice sau private din România. (…) Este un lucru pe care l-au descoperit foarte multe țări europene, care sunt la a doua sau a treia ediție a legislației de securitate cibernetică națională”, a atras atenția Gabriel Mazilu.

El a mai precizat că domeniile politic, militar și economic sunt vizate cu predilecție de atacurile cibernetice.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului Bolojan: ”Măsură nătângă și antieconomică”
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
Cupolă de foc peste România! Urmează zile grele, ANM a extins alertele. Ce ne aşteaptă
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Românii care vor fi luați în armată. S-a depus proiectul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Guvernul explică tăierile și taxele propuse! Miniştrii Finanţelor, Sănătăţii, Educaţiei, Muncii şi viceprim-ministrul Tanczos Barna, conferinţă de presă privind reducerea deficitului VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs