SRI spune că are dovezi că serviciile ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”

Directorul Cyberint din cadrul SRI a spus că există dovezi clare că serviciile ruse au încercat să atace Guvernul României.

06 mai 2022, 17:38
SRI spune că are dovezi că serviciile ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”

SRI, acuzaţii grave la adresa serviciilor ruse. Anton Rog, directorul Cyberint din cadrul SRI, a declarat pentru stirileprotv.ro că „avem dovezi clare, tehnice, că în Guvernul României au existat încercări și poate și reușite, că nu le-am găsit noi pe toate, a cel puțin trei grupări criminalitate cibernetică care sunt asociate cu cele trei servicii de informații relevante, FSB, SVR și GRU”. Cea mai recentă alertă este din zilele trecute, a mai spus oficialul SRI.

Directorul Cyberint a explicat că Rusia „are un pattern”. „Înainte să înceapă un atac kinetic vine cu un val de atacuri cibernetice. Ucraina a fost un poligon pentru astfel de atacuri, iar unele reverberații au ajuns și în România”, a mai spus Anton Rog.

Oficialul SRI a precizat că site-urile principalelor instituţii ale statului se confruntă des cu tentative de atacuri, multe cu scopul de a extrage date importante.

„Atacurile de tip DDoS de săptămâna trecută ne-a făcut direct parte dintr-un război hibrid. Deși gruparea pro-rusă Killnet nu a produs daune materiale, a reușit să creeze panică lovind site-uri de notorietate”, a mai spus Anton Rog.

Directorul Cyberint a explicat şi care este strategia celor care comit astfel de atacuri. „Ei caută întotdeauna informația strategică scopul lor nu este să pună jos rețeaua, s-o facă să funcționeze mai greu, ba mai mult cânt penetrează o rețea optimizează toate procesele din administrare de rețea, ca rețeaua să funcționeze foarte bine pentru ca tu, care ești victimă să nu îți dai seama”.

Vă reamitim că mai multe site-uri ale unor instituţii guvernamentale, al unei bănci, dar şi site-uri ale unor publicaţii media din România au fost atacate în ultimele zile. Unele dintre atacuri au fost revendicate de gruparea de hackeri ruşi Killnet.

Citeşte şi: Atacul cibernetic asupra unor site-uri guvernamentale din România, revendicat de grupul de hackeri pro-ruşi Killnet. Ce implicaţie are Marcel Ciolacu

Un român stabilit în Marea Britanie este bănuit că ar fi implicat în atacurile cibertinetice declanşate de hackerii pro-ruşi Killnet. Bărbatul ar fi tradus din limba rusă în limba română mesajele infractorilor cibernetici şi ar fi indicat şi site-urile din România care ar putea fi atacate.

Citeşte şi: Cine este românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi în cel mai mare atac cibernetic din România. Killnet cere eliberarea