SRI vrea modificarea legilor privind terorismul, regimul cartelelor prepay şi securitatea cibernetică

Comisia pentru controlul SRI a informat conducerea Parlamentului că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Serviciului, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de modificări legislative în domeniul terorismului, precum şi de proiecte noi privind cartelele prepay şi domeniul securităţii cibernetice.

29 mart. 2016, 14:07
SRI vrea modificarea legilor privind terorismul, regimul cartelelor prepay şi securitatea cibernetică

Discuţiile au avut loc săptămâna trecută, între reprezentanţii SRI şi parlamentarii din Comisia comună pentru controlul asupra Serviciului. Comisia a înaintat conducerii Parlamentului o concluzie a acestor discuţii, în contextul atacurilor de la Bruxelles, precum şi a escaladării generale a riscului terorist, potrivit news.ro.

Comisia avertizează că, în urma întâlnirii cu membrii din conducerea SRI, s-a evidenţiat faptul că riscurile teroriste „sunt în creştere” în România. „Din analiza şi evaluările prezentate de SRI, a rezultat fără echivoc faptul că riscurile de tip terorist sunt în creştere pentru România. Cum obiectivul nostru, ca oameni politici, este să protejăm cetăţenii români şi prin prevenţie să evităm ca în România să aibă loc atentate teroriste, am evaluat împreună cu conducerea SRI şi a unităţii specializate antiteroriste din cadrul SRI ce modificări şi completări de ordin legislativ s-ar impune în perioada următoare„, se arată în documentul transmis de Comisie conducerii Camerei Deputaţilor.

Potrivit Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Parlamentul trebuie să modifice Legea 535 privind prevenirea şi combaterea terorismului, Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României şi Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI.

SRI şi Comisia parlamentară mai spun că este nevoie de iniţierea unor noi proiecte care să vizeze securitatea cibernetică a României, precum şi regimul juridic al cartelelor prepay.