Stânga portugheză a demis guvernul minoritar al dreptei

O coaliție a stângii portugheze, majoritară în Parlamentul de la Lisabona, a votat marți o moțiune prin care a fost respins programul de guvernare al dreptei minoritare conduse de Pedro Passos Coelho, la numai 11 zile după ce acesta a fost numit premier, vot care implică automat căderea executivului său și ar putea conduce la preluarea conducerii acestuia de alianța de stânga ce se opune măsurilor de austeritate, transmite AFP.

10 nov. 2015, 19:43
Stânga portugheză a demis guvernul minoritar al dreptei

Cele trei formațiuni portugheze de stânga, Partidul Socialist, Partidul Comunist și Blocul de Stânga au obținut împreună majoritatea în legislativ în urma alegerilor de pe 4 octombrie, dar nu au reușit la acel moment să formeze o alianță, astfel că președintele conservator Anibal Cavaco Silva l-a numit premier pe Pedro Passos Coelho, liderul dreptei aflate la guvernare din anul 2011.

Dar cele trei formațiuni de stânga au continuat negocierile, astfel că în cele din urmă au constituit pentru prima dată în ultimii 40 de ani o coaliție. În sistemul politic portughez președintele numește șeful guvernului fără votul parlamentului, dar acesta din urmă are posibilitatea să voteze ‘o moțiune de respingere’, iar un vot majoritar în favoarea moțiunii conduce la demiterea guvernului, lucru ce s-a întâmplat marți.

Acum președintele Cavaco Silva trebuie să numească un nou prim-ministru. El are două posibilități, respectiv numirea unui premier susținut de coaliția stângii sau menținerea în funcție al lui Passos Coelho până la convocarea alegerilor anticipate (ce nu pot fi organizate mai devreme de iulie 2016).

Miza principală o constituie continuarea politicii de rigoare bugetară, convenită cu creditorii internaționali în timpul crizei din anul 2011, politică pe care formațiunile de stânga doresc să o vadă abandonată.