STARE DE ALERTĂ. Când trebuie să mergem cu copilul la medic? Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt urgenţele

Mulţi părinţi deci în această perioadă să nu-şi ducă copilul la spital şi să-l trateze acasă, de teama infectării cu coronavirus. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în ce situaţii ar trebui să mergem cu cel mic la spital, în timpul stării de alertă. 

19 mai 2020, 13:14
STARE DE ALERTĂ. Când trebuie să mergem cu copilul la medic? Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt urgenţele

Medicul Mihai Craiu atrage atenţia că Dr. Google nu a vindecat nicio urgenţă majoră la niciun copil din lume, dar a omorât mai mulţi copii cu mâna şi prin decizia eronată a părinţilor lor. Pediatrul explică în ce situaţii trebuie să mergem cu copilul la medic, deşi este încă stare de alertă. 

„Când avem o urgenţă REALĂ mergem la spital. Exact ca şi în timpul Situaţiei de Urgentă, când era prevăzută prin lege, obligativitatea spitalelor de a asigura soluţionarea tuturor urgenţelor apărute. Pandemia COVID-19 nu a abolit capacitatea altor microorganisme de a produce apendicită acută, meningită sau pneumonie…

Din păcate cunosc cazuri în care teama iraţională de infectare cu noul coronavirus a avut efecte ireparabile. Există pacienţi, cu alte boli non-COVID-19, care au decedat deoarece părinţii lor au luat decizia eronată de a aştepta acasă şi de a realiza autodiagnostic sau autotratament. Dr. Google nu a vindecat nici o urgenţă majoră, la nici un copil din lume. Dar a omorât mai mulţi copii, cu mâna şi prin decizia eronată a părinţilor lor.

Definiţia urgenţelor pediatrice se face conform reglementarilor ETAT (Emergency Triage Assessment and Treatment) de la OMS.

Încă din anul 2005 există precizări riguroase în acest sens. Acestea sunt uşor de reţinut cu ajutorul unui acronim si se refera la toate cazurile care au semne de „prioritate”.

Semnele de Prioritate sunt incluse în formula 3TPR-MOB:

Tiny baby – copil mic [orice copil sub 2 luni]
Temperatură – orice copil cu febră mare
Traumă sau orice altă urgenţă chirurgicală
Paloare severă
Poisoning – intoxicaţie/otrăvire
Pain – durere accentuată
Respiratory distress – copil cu detresă respiratorie
Restless – agitaţie marcată sau din contră letargie
Referral – transfer urgent
Malnutriţie severă
Oedema – edeme la ambele picioare
Burns – arsuri”, a spus medicul Mihai Craiu, potrivit csid.ro. 

Citeşte şi ÎNTREBAREA VERII: te poţi infecta cu noul coronavirus de la nisipul de pe plajă sau din apa mării? Ce spun SPECIALIŞTII