Stare de alertă de sâmbătă: Amendă de 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă

De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

07 ian. 2022, 09:29
Stare de alertă de sâmbătă: Amendă de 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă

Stare de alertă de sîmbătă cu noi restricţii în toată ţara, în funcţie de rata de incidenţă. Cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24.

„Nu au nevoie de indicații agenții când fac verificări, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.
Starea de alertă, prelungită oficial. Masca devine OBLIGATORIE peste tot. LISTA RESTRICŢIILOR
Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare.” De asemenea, Bode a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Guvernul a aprobat, joi, prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, începând din 8 ianuarie. În ședință s-au stabilit și măsurile care vor fi aplicate pentru a preveni îmbolnăvirile în valul 5 al pandemiei, între care obligativitatea purtării măștii medicale sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

Stare de alertă prelungită în România: cum se va intra la mall, în supermarketuri şi la restaurante. Noul orar de funcţionare

„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, potrivit hotărârii.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU: copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Sunt menținute măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Guvernul a adoptat hotărârea privind noua stare de alertă/ Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă – DOCUMENT

Guvernul a adoptat, joi, hotărârea privind prelungirea stării de alertă, iar noile măsuri, între care cea referitoare la purtarea de măşti medicale sau FFP 2, urmează să intre în vigoare sâmbătă.

„Începând cu data de 8 ianuarie 2022 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării (…)”, se arată în hotărârea adoptată de Guvern.

Stare de alertă de sâmbătă Documentul  are 3 anexe.

hg prelungire stare de alerta 8 ianuarie 2022
Anexa 1 masuri crestere capacitate raspuns 8 ianuarie 2022
Anexa 2 masuri asigurarea rezilientei comunitatilor 8 ianuarie 2022 CL
Anexa 3 masuri diminuarea impactului tipului de risc 8 ianuarie 2022 CL

„În condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) şi ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în toate spaţiile publice închise şi deschise, se poate institui obligativitatea purtării măştii de protecţie tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în anexa 2.

Totodată, „sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise”, cu unele excepţii.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise. Astfel, s-a propus renunţarea la măştile textile, care nu asigură protecţie.