Stare de alertă în Maramureş din cauza gunoaielor. Cum vrea preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan, să scape basma curată după ce judeţul s-a umplut de deşeuri

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş vrea să se declare stare de alertă în judeţ în condiţiile în care trei operatori de salubritate au anunţat că nu mai au platforme în care să depoziteze deşeurile colectate în zeci de localităţi, potrivit news.ro.

16 aug. 2021, 20:12
Stare de alertă în Maramureş din cauza gunoaielor. Cum vrea preşedintele  Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan, să scape basma curată după ce judeţul s-a umplut de deşeuri

Stare de alertă în Maramureş din cauza gunoaielor. Membrii CJSU Maramureş au votat, luni, în unanimitate, propunerea privind declararea stării de alertă în judeţ. În şedinţă, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a prezentat analiza de risc privind situaţia legată de gestionarea deşeurilor, iar membrii CJSU au formulat propunerea privind declararea stării de alertă, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Buca.

Stare de alertă în Maramureş din cauza gunoaielor. Cum vrea preşedintele Consiliului Judeţean să scape basma curată după ce judeţul e plin de deşeuri

Conform acestuia, autorităţile din judeţ aşteaptă acordul autorităţilor centrale pentru a declara starea de alertă şi a propune un plan de măsuri în vederea depăşirii impasului cu care se confruntă judeţul în ceea ce priveşte gestionarea fracţiei umede a deşeurilor.

Autorităţile din judeţul Maramureş au convocat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care s-a propus declanşarea stării de alertă, după ce trei firme de salubritate care asigură acest serviciu în 49 de localităţi au anunţat că nu mai au unde să depoziteze deşeurile care constituie fracţie umedă.

„Este vorba despre trei operatori economici care colectează deşeuri menajere din judeţ si care nu mai pot asigura colectarea fracţiei umede la nivelul a 31 de localităţi din zona 1 a judeţului, respectiv 18 localităţi din zona 2”, declara, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt CJSU Maramureş, Dan Buca.

“Planul de măsuri pe care îl voi propune după ce ministrul Afacerilor Interne va aproba starea de alertă pe județul Maramureș, va începe cu exproprierea unui teren pe raza județului Maramureș. Deșeurile rezultate și produse în județul Maramureș trebuie gestionate în județul Maramureș, așa se întâmplă în toate țările civilizate și așa este normal. Drept urmare, vom proiecta și executa în termen de 2 luni de zile un depozit temporar de deșeuri, vom face achiziție de dotări, astfel încât cantitatea depusă pe depozitul temporar să fie de maximum 50% din totalul cantității de deșeuri rezultate.

Următorul pas implică înființarea serviciului public de management al deșeurilor al județului Maramureș, care va avea ca obiective principale: verificarea operatorilor economici din domeniu, astfel încât să își respecte toate angajamentele contractuale pe care le au, reducerea cantităților de deșeuri depozitate prin colectare selectivă și printr-o verificare mai atentă a UAT-urilor care au obligația de a implementa colectarea selectivă”, a declarat Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș, în cadrul conferinței de astăzi.

Citeşte şi: EXCLUSIV Tánczos Barna dă asigurări că România nu va mai fi groapa de gunoi a Europei: „Lucrăm la înăsprirea pedepselor pentru importatorii de deşeuri care sunt prinşi cu fals în declaraţii”. VIDEO