Stare de alertă în Ucraina: Preşedintele Poroşenko promite răzbunare pentru avionul doborât

Preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, a promis „un răspuns corespunzător" separatiştilor din estul ţării, care au doborât vineri noapte un avion militar de transport al armatei ucrainene Il-76.

14 iun. 2014, 14:42
Stare de alertă în Ucraina: Preşedintele Poroşenko promite răzbunare pentru avionul doborât

Au murit 49 de persoane. „Ucraina are nevoie de pace. Însă teroriştii vor primi un răspuns corespunzător”, a declarat preşedintele. Poroşenko a decis să convoace Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare şi a cerut cabinetului de miniştri să acorde ajutor familiilor victimelor.

Avionul de tipul IL-76 a fost doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă în jurul orei locale 01:00 la aterizarea sa pe aeroportul din localitatea Lugansk, unul dintre bastioanele rebelilor proruşi. Aceştia din urmă au recunoscut că au tras două rachete în direcţia aparatului, care avea la bord 40 de soldaţi din trupele de elită şi 9 membri ai echipajului.

Poroşenko şi Putin au discutat la telefon despre CRIZA din estul UCRAINEI

După o scurtă perioadă de acalmie la mijlocul săptămânii, motivată aparent de eforturile diplomatice menite să pună capăt conflictului armat, confruntările dintre trupele ucrainene şi miliţiile separatiste rusofone s-au intensificat din nou în ultimele zile. Statele Unite au acuzat vineri Rusia că a furnizat insurgenţilor din Ucraina echipamente militare, inclusiv tancuri şi lansatoare de rachete.

Ministerul rus de Externe este profund îngrijorat de agravarea situaţiei în mai multe zone de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina în urma acţiunilor provocatoare ale părţii ucrainene.

„În cazul continuării încălcării frontierei de stat vor fi luate toate măsurile necesare pentru încetarea lor”, se spune în comunicatul MAE rus.