STARE DE ALERTĂ. Românii veniţi din diaspora intră în carantină

Reguli pentru românii care se întorc din străinătate stabilite de Comitetul pentru starea de alertă.

15 mai 2020, 17:20
STARE DE ALERTĂ. Românii veniţi din diaspora intră în carantină

STARE DE ALERTĂ. În contextul intrării României în stare de alertă, autoritățile au stabilit câteva reguli pentru românii care vin din străinătate, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Astfel, potrivit unui ordin emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în cazul persoanelor simptomatice care sosesc în țară, se va asigura transport medicalizat către cel mai apropiat spital.

Modelul declaraţiei pe propria răspundere pentru deplasări în afara localităţii a fost modificat! DOCUMENT

În cazul persoanelor asimptomatice care revin în țară, nu se asigură transport. Acestea trebuie să deplaseze cu mijloace proprii de transport către locurile de carantină/izolare la domiciliu. În acest caz nu mai este necesară însoțirea lor de către forțele de ordine.

Pentru cei care sosesc în țară prin punctele de trece a frontierei terestre și nu au un mijloc de transport, se poate asigura deplarea către județul de domiciliu prin intermediul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în funcție de disponibilitatea acestora.

În situația în care persoanele asimptomatice care vin în țară nu au posibilitatea carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia sau aparținătorii, sau solicită acest lucru pentru a-și proteja rudele, pot opta pentru carantina instituționalizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autorități. În astfel de cazuri, se va lua legătura cu Direcția de Sănătate Publică din județul de domiciliu pentru a se stabili modalitățile de carantină.

Prevederile acestui ordin au intrat vineri în vigoare.