Stare de urgenţă în Moldova din cauza pandemiei de coronavirus

A fost instituită stare de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional pentru o perioadă de 50 de zile. Alerta este valabilă începând de vineri şi până pe 30 octombrie.

09 sept. 2021, 19:35
Stare de urgenţă în Moldova din cauza pandemiei de coronavirus

Stare de urgenţă. Ajutoarele sub formă de vaccin şi materiale sanitare nu au ajutat prea mult guvernul de la Chişinău.   Ministrul sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că începând de joi,  va fi instituită starea de urgență în sănătate publică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID 19.

Citeşte şi Bill Gates, anunţ neaşteptat după ce a prezis pandemia de Coronavirus

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco. Ea a spus că autoritățile medicale estimează că următoarele săptămâni vor fi „destul de periculoase”.

Este pentru a treia oară de la începutul pandemiei când în Republica Moldova se instituie stare de urgență în sănătatea publică.

Stare de urgenţă în Republica Moldova. A Potrivit agora.md, în perioada instituirii stării de urgență în sănătate publică, Comisia națională extraordinară de sănătate publică sau comisia teritorială extraordinară de sănătate publică are dreptul să adopte anumite decizii, precum: instituirea unor condiții speciale de activitate, de viață și deplasare pentru persoanele fizice și juridice; utilizarea tuturor resurselor și mijloacelor disponibile pentru organizarea măsurilor de răspuns; solicitarea ajutorului autorităților centrale sau al autorităților locale.

„Începând cu 11 septembrie persoanele de la 18 ani şi mai mult vor avea acces la evenimentele desfăşurate în aer liber  şi de asemenea la evenimente în spaţii închise. Va fi solicitat certificatul de vaccinare  valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezentarea unui test negativ PCR .”

Totodată, accesul persoanelor la diferite evenimente va fi permis şi în baza unui test negativ rapid la Covid ori a certificatului care denotă prezenţa anticorpilor sau a concluziei medicale care demonstrează că aţi fost bolnav în ultimele şase luni.  În plus, Nemerenco a menţionat că în următoarele cinci zile Ministerul Sănătăţii de comun cu alte instituţii va veni cu un plan de acţiuni privind măsuri de combatere şi prevenire a infecţiei pe care îl va prezenta CNESP.