Stare de urgenţă la Beirut, pentru două săptămâni. Ultimul bilanţ indică un număr de cel puţin 113 morţi

Guvernul libanez a decretat miercuri stare de urgenţă timp de două săptămâni în oraşul Beirut, a doua zi după exploziile de proporţii din portul oraşului care au provocat pagube fără precedent în capitală.

05 aug. 2020, 14:54
Stare de urgenţă la Beirut, pentru două săptămâni. Ultimul bilanţ indică un număr de cel puţin 113 morţi

Cel puţin 113 persoane au murit în urma exploziilor devastatoare de marţi din portul Beirut şi zeci au fost date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat miercuri de ministrul sănătăţii, Hamad Hassan. Puternicele deflagraţii de marţi seară s-au soldat şi cu 4.000 de răniţi. „Există încă, cu siguranţă, victime sub dărâmături şi primim zeci de apeluri legate de dispăruţi„, a declarat el presei, pe marginea unei reuniuni a guvernului.

Guvernul a decretat „stare de urgenţă în oraşul Beirut timp de două săptămâni”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul informaţiei, Manal Abdel Samad, precizând că „o putere militară supremă va fi imediat însărcinată cu prerogative în materie de securitate”.

Citeşte şi Ipoteză referitoare la deflagraţia din Beirut: Materialul explozibil, confiscat, în 2015, de pe o navă sub pavilion Republica Moldova

De asemenea, guvernul libanez a cerut arestul la domiciliu pentru orice persoană implicată în depozitarea tonelor de nitrat de amoniu care s-au aflat la originea exploziilor enorme din portul Beirut în ajun.

Adresându-se puterii militare supreme care va răspunde de chestiunile de securitate în timpul stării de urgenţă, guvernul „cere arestul la domiciliu pentru orice persoană implicată în stocarea de amoniu” de la sosirea încărcăturii la Beirut în 2014 până la explozia de marţi, a mai spus ministrul informaţiei, fără a-i numi totuşi pe aceşti responsabili sau a furniza alte detalii despre identitatea lor.