Stare de URGENŢĂ MAXIMĂ în Libia, la Tripoli

Autoritățile instalate la Tripoli au decretat vineri, în zorii zilei, "stare de urgență maximă" în capitala libiană, măsură ce intervine după anunțul făcut de guvernul de uniune națională privind intenția sa de a se stabili în curând în capitala Libiei, intenție pe care aceste autorități o resping, informează AFP.

25 mart. 2016, 12:47
Stare de URGENŢĂ MAXIMĂ în Libia, la Tripoli

Cu toate acestea, străzile din Tripoli erau liniștite vineri dimineața și nu exista niciun semn privind o desfășurare de forțe de securitate mai mare ca de obicei, potrivit unui fotograf al AFP.

Guvernul de uniune națională, mediat de ONU și condus de Fayez al-Sarraj, a anunțat marți că intenționează să se instaleze la Tripoli, ‘în viitorul cel mai apropiat’. Acest guvern este menit să pună capăt conflictului dintre cele două guverne rivale, dintre care unul, cel susținut de o coaliție a milițiilor — cu sediul la Tripoli, iar altul, cel susținut de parlamentul ales — cu sediul în estul țării.

Însă autoritățile rivale au respins acest al treilea guvern, agravând și mai mult situația deja haotică din această țară, unde amenințarea jihadistă este pe zi ce trece tot mai mare.

Informații privind prezența la Tripoli a patru membri ai guvernului de uniune și sosirea, în timpul nopții, a lui Sarraj au circulat pe rețelele de socializare, însă deocamdată ele nu au fost confirmate, informează Agerpres.

Citeşte şi Atentat cu maşină capcană la Tripoli. Cel puţin 5 morţi

Șeful guvernului de la Tripoli, Khalifa Ghweil, a decretat o serie de măsuri ce includ ‘proclamarea stării de urgență maxime’ și le-a cerut Ministerelor Apărării și de Interne, precum și milițiilor care susțin guvernul său, ‘să ia toate măsurile de securitate necesare pentru a menține stabilitatea țării, intensificând patrulele și controalele’.

Guvernul condus de Ghweil este apropiat Fajr Libya, o coaliție de miliții, inclusiv islamiste, care a cucerit capitala libiană în vara lui 2014, obligând guvernul și parlamentul recunoscute de comunitatea internațională să se refugieze în est.