Stare de urgenţă, sunt zeci de morţi şi răniţi în protestele din Uzbekistan

Manifestaţiile au izbucnit săptămâna trecută, ca reacţie la planurile de restrângere a autonomiei provinciei Karakalpakstan.

04 iul. 2022, 11:56
Stare de urgenţă, sunt zeci de morţi şi răniţi în protestele din Uzbekistan

Stare de urgenţă. Autorităţile din Uzbekistan au anunţat luni că 18 oameni au fost ucişi în timpul protestelor din provincia Karakalpakstan, soldate şi cu sute de răniţi şi 516 arestări, transmite Reuters.

Manifestaţiile au izbucnit săptămâna trecută, ca reacţie la planurile de restrângere a autonomiei provinciei. Forţele de securitate care au intervenit pentru dispersarea demonstraţiilor i-au eliberat între timp pe mulţi din cei reţinuţi sâmbăta trecută, a anunţat biroul de presă al gărzii naţionale.

Belarus se alătură oficial lui Putin în războiul din Ucraina: „Vom rămâne alături de Rusia Frăţească”
Stare de urgenţă. Preşedintele uzbek Şavkat Mirzivoev a renunţat la intenţia de a modifica articolele din Constituţie referitoare la Karakalpakstan şi a declarat starea de urgenţă timp de o lună în provincia din nord-vest, care are potrivit legii fundamentale dreptul la secesiune.

Conform informaţiilor oficiale, protestatarii au mărşăluit vineri prin Nukus, capitala regiunii, apoi au încercat să ocupe mai multe clădiri ale administraţiei locale.

Ministerul Afacerilor Externe a informat, duminică seara, că, pe fondul protestelor de stradă ample şi al confruntărilor dintre forţele de ordine şi protestatari în Republica Karakalpakstan – entitate administrativ-teritorială cu un statut special în cadrul Republicii Uzbekistan, autorităţile uzbece au instituit starea de urgenţă în perioada 3 iulie – 2 august.

Război în Ucraina. Rusia şi-a proclamat victoria luni dimineaţă VIDEO
În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ca, în perioada menţionată, să evite orice deplasare în această entitate administrativ-teritorială şi să urmărească evoluţiile înainte de a planifica orice deplasare în zonă.

„De asemenea, MAE informează că în Republica Karakalpakstan accesul la reţeaua de internet, precum şi la cea de telefonie mobilă, poate fi întrerupt, limitat sau blocat. Totodată, în contextul măsurilor speciale presupuse de starea de urgenţă, pot exista restricţii ale serviciilor de transport public, limitări ale circulaţiei rutiere şi/sau închiderea unor străzi sau zone publice”, se arată într-un comunicat de presă remis de MAE.


loading...