STARE DE URGENŢĂ. Titus Corlăţean: „Nu este un cec în alb acordat acestui guvern” VIDEO

PSD, prin vocea senatorului Titus Corlăţean, preşedinte al Senatului, anunţă că va examina atent conţinutul decretului prezidenţial referitor la starea de urgenţă, după publicarea acestuia, şi îl va aproba în Parlament doar în anumite condiţii.

16 mart. 2020, 11:29
STARE DE URGENŢĂ. Titus Corlăţean: „Nu este un cec în alb acordat acestui guvern” VIDEO

STARE DE URGENŢĂ. „Subliniez în termeni foarte fermi: nu este un cec în alb acordat acestui guvern. PSD, ca partid politic, inclusiv de la nivelul Parlamentului, va veghea ca măsurile ce vor fi adoptate să corespundă situaţiei de criză şi exigenţelor Constituţiei, legilor ţării şi tratatelor internaţionale care fac referire între altele la modul în care se restrânge exerciţiul unor drepturi fundamentale ale cetăţeanului. PSD, ca partid politic responsabil, va susţine toate acele măsuri care corespund integral şi transparent stării de urgenţă medicală, precum şi gestionării crizei economice aferente. Dar PSD va reacţiona politic şi parlamentar ferm la orice tentaţie de abuz care ar putea afecta exerciţiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbrăca forma unor interese de grup economice. De aceea, solicităm Preşedinţiei şi Guvernului ca măsurile excepţionale înscriese în conţinutul decretului prezidenţial să corespundă integral şi strict exigenţelor constituţionale şi legale, să fie necesare într-o societate democrativă, să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu şi să aibă caracter temporar.

La nivelul Parlamentului, solicitata încuviinţare a stării de urgenţă va presupune o examinare prealabilă atentă, dar şi o exigenţă de asigurare ulterioară a angajării responsabilităţii guvernamentale şi preşedinţiale.

Luăm în considerare ca încuviinţarea să includă o solicitare către Curtea de Conturi şi Avocatului Poporului pentru a analiza măsurile luate.

Nu vomn accepta măsuri excesive şi abuzive, dincolo de ceea ce se impune. Vom fi extrem de atenţi ca cenzura presei româneşti să nu se regăsească în conţinutul decretului prezidenţial. Ar putea fi măsuri cu conţinut economic, care să ascundă tunurm economice. Vom fi extrem de atenţi, pentru că anumite acţiuni guvernamentale anterioare ridică serioase semne de întrebare.

Se pune întrebarea de ce, până în prezent, Guvernul nu a aprobat starea de alertă, fie situaţia de urgenţă, care fără a avea regimul constituţional de gravitate superioară a stării de urgenţă, permiteau adoptarea unor măsuri excepţionale. De ce această preferinţă la nivelul puterii executive de a angaja direct în regim excepţional astfel de măsuri care au o gravitate importantă?”, a declarat Titus Corlăţean.