Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Raed Arafat: Credincioşii se pot duce la pelerinaje şi slujbe religioase

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, face declarații de ultimă oră după ședința de guvern referitoare la noile măsuri adoptate odată cu prelungirea stării de alertă.

10 mai 2021, 17:32
Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Raed Arafat: Credincioşii se pot duce la pelerinaje şi slujbe religioase

Guvernul a adoptat luni prelungirea stării de alertă în România.  Șeful DSU, Raed Arafat, explică în ce constau noile măsuri din țara noastră.

Raed Arafat a spus că s-a aprobat prelungirea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021.

„Elemenele de noutate se referă la permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2-5 dimineața, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan”, a zis Raed Arafat.

HOTĂRÂREA adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă:

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.05.2021.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARSCoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 13.05.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr.1.

Art.3 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

Art.4 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa nr. 2.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Anexa nr 1 – masuri (1) by Simion Claudia on Scribd

Declarații LIVE

-Noutatea este permiterea circulației persoanelor în afara locuinței în data de 13 mai în intervalul orar 2 – 5 dimineața pentru credincioșii musulmani.

-E eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni sau pelerinaje. Se va permite organizarea de procesiuni numai cu respectarea regulilor…

-Desfășurarea activității în cinematografe va fi posibilă la o capacitate de peste 50%. Regulile privind testele PCR, antigen și persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile rămân valabile similar cu cele pentru activitățile sportive.

-Se vor mai face analize și pentru măsurile ce urmează să se implementeze începând cu 1 iunie.

E în regulă ca doar persoanele vaccinate să aibă acces la unele activități?

Noi vorbim de evenimentele – test. Când ai incidență sub 1,5 acolo nu e divizat nimic. Când crești capacitatea trebuie să te asiguri că persoanele nu reprezintă risc una pentru cealaltă. Noi nu împărțim populația în vaccinați și nevaccinați. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi. Ai opțiuni, noi nu forțăm populația să se vaccineze.

Când vom avea o listă a afecțiunilor și alergiilor care sunt incompatibile cu vaccinul anti-Covid?

Nu știu daca vom avea o listă pentru că ține de fiecare caz în parte. Nu se pune problema de a emite o listă. Se discută fiecare caz cu medicul lui.

Luați în calcul să se redeschidă piscinele de la 1 iunie?

Nu intru în detalii. E devreme acum. Voi mai avea discuții pe această temă. Urmează să anunțăm alte măsuri, revenim cu precizări.

Se pot deschide restaurantele 100% pentru cei vaccinați?

E unul dintre lucrurile care se discută, veți afla toate detaliile.

Situația noastră este spre îmbunătățire în acest moment. Trebuie să vedem luna această cum evoluează. Există mai multe aspecte pe care le observăm. Nimeni nu are vreun interes să țină România în starea de alertă mai mult decât e necesar. Toată țara e aproape pe verde. Se va evalua totul în următoarea săptămână.

Într-o lună sau două am putea să nu mai fim în stare de alertă?

Depinde cum evoluăm. Doar dacă ajungem la o stabilitate și dacă decidem că nu mai e nevoie de ea. Când va fi stabilitate clar că nu va mai fi nevoie de prelungirea ei.

Luați în calcul măsuri pentru nunți, botezuri?

Se discută și o să vedem ce propuneri vor veni. Măsurile de relaxare vor fi luate treptat. Vom relua activități cu risc foarte mic. Cu cât suntem mai mulți vaccinați, cu atât șansa de a reveni la normalitate e mai mare.