Starea de alertă, prelungită. Revin DECLARAŢIILE pe propria răspundere şi amenzile. DESCARCĂ noul model

România este aproape în totalitate în scenariul verde, dar restricţiile au rămas. Declaraţiile pe propria răsundere şi adeverinţele de serviciu rămân valabile după ora 22.00.

11 mai 2021, 08:07
Starea de alertă, prelungită. Revin DECLARAŢIILE pe propria răspundere şi amenzile. DESCARCĂ noul model

Revin DECLARAŢIILE pe propria răspundere şi amenzile. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că starea de alertă va fi anulată atunci când situaţia privind pandemia de COVID-19 se va stabiliza, adăugând că această măsură permite luarea unor decizii de către autorităţi, cum ar fi cea privind detaşările de personal medical. Deocamdată, majoritatea restricţiilor au fost menţinute, chiar dacă foarte probabil de marţi toate judeţele se vor afla în scenariul verde, adică rată de incidenţă mai mică de 1,5 la mia de locuitori.

Reguli pentru declaraţiile pe propria răspundere şi adeverinţele de serviciu:

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 4 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 2200-0500.
Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 2200-0500 pentru zilele de luni-joi și în intervalul orar 2000-0500, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 26.

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 2000-0500, pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 27.

Model Declaratie Proprie Raspundere

Sunt exceptate de la interdicțiile prevăzute la pct. 28, 29 și 30 deplasările efectuate pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie

La verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct. 31 lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Raed Arafat: Credincioşii se pot duce la pelerinaje şi slujbe religioase
La verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 31 lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct. 32 și 33, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Adeverinta Pentru Angajatori

Lista ţărilor din ZONA GALBENĂ, actualizată. Românii nevaccinaţi care se întorc din Spania şi Danemarca intră în carantină

Se dau amenzi de până la 2500 de lei pentru o greșeala banală pe care românii o comit, în contextul noilor restricții impuse în țară. De luni, au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe timp de noapte. Cei care vor să iasă în intervalul orar 22:00-05:00 trebuie să aibă asupra o declarație pe propria răspundere, în care să indice motivul deplasării.

Astfel, principala sancțiune care se aplică în cazul persoanelor care ies din casă în intervalul prevăzut, între orele 22:00 și 05:00, este amenda. Potrivit Legii nr. 55/2020, amenzile pentru acest tip de abatere variază între între 500 și 2.500 lei.

Cei care au primit astfel de amenzi au posibilitatea de a le achita la jumătate din suma amenzii aplicate foarte important, nu a celei prevăzute de lege), în termen 15 zile de la momentul primirii sau comunicării procesului-verbal de contravenție.

Completarea cu informații false a declarației pe propria răspundere poate aduce până la 2 ani de închisoare
Astfel, dacă declarația pe propria răspundere este completată cu informații false, cel care au completat-o și o prezintă, astfel organelor de control, riscă amendă penală sau chiar pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani.

Pedeapsa a fost majorată în luna martie, după ce, până la acel moment, pedepasa cu închisoarea pentru o astfel de faptă pornea de la închisoare cu trei luni, pragul maxim rămânând neschimbat.