STAREA DE URGENŢĂ ar putea fi prelungită. Cele patru scenarii luate în calcul de Guvern pentru 15 mai

Relaxarea măsurilor după 15 mai nu mai este atât de sigură, pentru că autoritățile nu exclud acum prelungirea stării de urgență și după această dată.

30 apr. 2020, 04:32
STAREA DE URGENŢĂ ar putea fi prelungită. Cele patru scenarii luate în calcul de Guvern pentru 15 mai

Premierul Ludovic Orban a declarat că restricțiile din România vor fi ridicate treptat și că se ia în calcul inclusiv deschiderea restaurantelor sau a creșelor. Întrebat când se vor lua aceste măsuri, Orban nu a putut da un termen.

„Vă spun încă o dată ca să înțelegeți. Nu vă putem da aceste răspunsuri. Vom ridica acele restricții pentru care nu există risc epidemiologic. Vom aștepta 14 zile să vedem care sunt efectele și apoi trecem la alte măsuri. Trebuie pregătite măsuri de protejare, dacă se deschid restaurante, la fel și creșe și grădinițe. Discut cu foarte mulți părinți, sunt mulți cei care riscă să își piardă locul de muncă pentru că angajatorii îi cheamă înapoi și ei nu au cu cine să își lase copiii”, a declarat Orban joi dimineaţă.

Scenariul prelungirii stării de urgenţă este luat în calcul de autorități, care mai au în lucru alte 3 variante, printre care înlocuirea stării de urgență cu stare de alertă sau implementarea unor măsuri epidemiologice speciale. Premierul Ludovic Orban a anunțat că decizia va fi luată în perioada următoare.

Marcel Vela: „Starea de urgenţă ar putea fi înlocuită după 15 mai cu starea de alertă”. Care va fi impactul asupra populaţiei

„Noi avem în evaluare toate posibilitățile. De la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de 15 mai și decizia va depinde de evoluția epidemiei. În cazul în care ne menținem pe trendul pe care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranță că vom lua deciziile în conformitate cu evoluția epidemiei. Deocamdată nu scoatem din calcul niciuna dintre variante. Sigur, există și varianta stării de alertă, care permite menținerea restricțiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, dar avem și alte variante. În funcție de evoluție, vom lua decizia”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că este importantă în continuare respectarea tuturor măsurilor, în caz contrar nu vor putea fi relaxate măsurile din 15 mai. Vela afirmă că, în acest moment, suntem pe o pantă lină, descrescătoare, dar mai trebuie rezistat două săptămâni şi jumătate.

STARE DE ALERTĂ. Guvernul se gândeşte să deschidă frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice şi parcurile din 15 mai

Marcel Vela a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, despre scenariile care se iau în calcul pentru data de 15 mai şi a răspuns: „Sunt mai multe impoteze, dar fiecare dintre acestea depinde de cum ne comportăm până în 15 mai, în sensul în care fiecare dintre noi trebuie să respecte măsurile impuse. Scenariile nu sunt doar chestiuni de plan, de imaginaţie sau de variante teoretice, ţin de viaţa reală, de ce se întâmplă în practică. Dacă vom respecta toate condiţiile, evident că vom implemementa un scenariu benefic, la care ne aşteptăm cu toţii, inclusiv eu”.

Ministrul de Intern a afirmat că, „dacă weekend-ul viitor lumea se relaxează, doreşte să meargă la plajă, nu respectă ordonanţele militare, distanţarea socială, tot ceea ce au recomandat spcialişii şi până în 15 mai se vor înregistra creşteri de cazuri, atunci, evident, că din 15 mai nu vor exista scenarii care pot fi discutate de acum”.

Întrebat dacă am atins vârful epidemiei, Vela a spus: „Din datele noastre, nu există acum înregistrată o explozie de cazuri şi un număr care să intre într-o zonă de alarmare. Suntem în acelaşi trend, chiar pe o pantă lină, descrescătoare, ceea ce înseamnă că am aplicat măsurile necesare, iar cetăţenii au fost responsabili”.

Ministrul de Interne a explicat că este devreme să se vorbească concret despre ce se va întâmpla după 15 mai, dacă putem sau nu să mergem la munte sau la marii, în concedii.