Starea de urgenţă revine în ţările Uniunii Europene. Letonia a decretat-o pentru trei luni, împreună cu o serie de restricţii drastice

Letonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară la nivel naţional pentru o perioadă de trei luni din cauza nivelurilor record de infectări cu COVID-19, în timp ce vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană.

11 oct. 2021, 20:41
Starea de urgenţă revine în ţările Uniunii Europene. Letonia a decretat-o pentru trei luni, împreună cu o serie de restricţii drastice

Numărul contaminărilor zilnice este în prezent de peste o mie în Letonia, cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând o rată de răspândire a coronavirusului mai mare decât cea constatată la începutul anului.

Conform noilor reguli, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise publicului, iar orice angajat din sectorul de stat va trebui să fie vaccinat până pe 15 noiembrie. Persoanele care nu sunt vaccinate nu vor putea intra în supermarketuri şi numai magazinele considerate esenţiale vor fi deschise în weekend, scrie Medical Express.

Toţi cetăţenii letoni sunt încurajaţi să lucreze în regim de telemuncă, dacă acest lucru este posibil. „Vă rog să evitaţi adunările, să nu faceţi vizite şi să reduceţi contactele„, a scris premierul Krisjanis Karins pe Twitter.

Citeşte şi Octavian Jurma cere stare de urgenţă: „Un român moare de COVID la fiecare 7 minute”

Spitalele din Letonia sunt deja copleşite de numărul mare de pacienţi cu COVID. „Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi cu diagnostice care nu le pun viaţa în pericol. Echipajele medicale de urgenţă nu pot răspunde la toate apelurile„, a declarat anterior Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii de tineri medici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Doar 48% dintre letoni sunt vaccinaţi cu schemă completă – una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană după Bulgaria, România şi Croaţia.