Starea lui IPS Pimen s-a înrăutăţit. Anunţul medicilor

Din păcate starea Înalt Prea Sfințitului Pimen s-a înrăutățit și a devenit critică. Este în continuare intubat și ventilat mecanic, asta deși i s-au făcut tratamente revoluționare printre care și transferul de plasmă de la pacienți vindecați.

12 mai 2020, 18:47
Starea lui IPS Pimen s-a înrăutăţit. Anunţul medicilor

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.

În toată lumea, 750 de pacienți au fost tratați astfel, potrivit firmei CytoSorbents, producătoarea celui mai folosit filtru dintre cele existente. Germania e țara care folosește cel mai des procedura, iar SUA au autorizat-o recent. În România, se face la Timișoara, Cluj și București, dar numai în cazul a câtorva zeci de pacienți.

Această metodă de „curăţare a sângelui” scade nivelul de citokine (citokinele sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite). Ea se dovedise deja utilă în cazuri de sepsis, gripă sezonieră, endocardită la pacienţi operaţi pe inimă, exacerbări ale bolii renale cronice etc. De aceea, ideea de a fi folosită în COVID-19 a venit în momentul în care spitalele au realizat că virusul provoacă un răspuns imun uneori disproporționat. Cu ajutorul acestei terapii se evită pericolul reprezentat de „furtuna de citokine”.

Citokinele nu sunt eliminate de tot, ci sunt reduse până la un nivel care să nu mai fie toxic. 

Reamintim că ÎPS Pimen este internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București de pe 20 aprilie, după ce a fost confirmat cu COVID-19.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul,episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, declara zilele trecute pentru Trinitas că „starea Înaltpreasfinției Sale este una staționară, în parametri puțini mai buni, în sensul că ventilația este mai bună cu acest nou sistem. Medicii sunt într-adevăr și rezervați pentru că are o vârstă înaintată. Pe de altă parte, noi avem și așa un gând de nădejde, pentru că Înaltpreasfințitul nu a suferit de boli grave, nu a avut afecțiuni care să-și fi pus amprenta în mod deosebit pe starea de sănătate a Înaltpreasfinției Sale”.