Mai multe ţări europene, SUA şi Canada anunţă că vor expulza diplomaţi ruşi. Reacţii în lanţ după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Atacul cu neurotoxină asupra unui spion rus şi al fiicei sale au determinat majoritatea statelor din UE să decidă recurgerea la măsuri de expulzare a diplomaţilor ruşi din spaţiul comunitar, au informat, luni, surse diplomatice. De asemenea, Statele Unite al Americii au decis expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, pe Facebook, că Ucraina acţionează în "spiritul solidarităţii" cu "partenerii britanici şi aliaţii transatlantici" şi expulzează 13 diplomaţi ruşi.

26 mart. 2018, 14:19
Mai multe ţări europene, SUA şi Canada anunţă că vor expulza diplomaţi ruşi. Reacţii în lanţ după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Nu mai puţin de 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi după atacul neurotoxic din Marea Britanie. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.

Citeşte şi: Diplomat rus de la Bucureşti, declarat persona non grata. Este obligat să părăsească România

Potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg, statele europene care au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi sunt: Franţa (4 diplomaţi), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), România (1), Polonia.

Şi Statele Unite al Americii au anunţat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în legătură cu atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost spion rus, informază The Telegraph. 48 dintre persoanele expulzate sunt diplomaţi de la Ambasada Rusiei, iar 12 sunt ruşi care lucrează la Organizaţia Naţiunilor Unite.

De asemenea, Ucraina expulzează 13 diplomaţi ruşi, relatează The Associated Press. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat pe Facebook că Ucraina acţionează în „spiritul solidarităţii” cu „partenerii britanici şi aliaţii transatlantici”. Rusia şi Ucraina se află în conflict după ce Moscova a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, iar Kievul îi acuză pe ruşi că susţin militar şi financiari pe rebelii proruşi din estul ţării.

Canada se solidarizează cu Marea Britanie şi expulzează PATRU diplomaţi ruşi. Cele patru persoane expulzate au fost identificate ca ofiţeri de informaţii sau persoane care şi-au folosit statutul diplomatic cu scopul de a ”submina securitatea Canadei sau a se amesteca în democraţia” canadiană, a subliniat Ottawa. Este vorba despre membri ai personalului de la Ambasada Rusiei din capitala canadiană şi de la Consulatul Rusiei din Montreal, a mai precizat Ottawa, potrivit news.ro.

Guvernul de la Londra susţine că Moscova se află în spatele atacului neurotoxic care l-a vizat în orăşelul britanic Salisbury pe Serghei Skripal, un fost agent secret rus, şi pe fiica acestuia, Iulia.

Pe lângă expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi şi sistarea contactelor la nivel înalt, un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că Londra analizează şi posibilitatea luării de alte măsuri.

Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzare a 23 de diplomaţi britanici. Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile drept „lipsite de sens”.

Administraţia de la Moscova a atenţionat Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o „putere nucleară” precum Rusia.